LONDEN - De Internationale Automobiel Federatie (FIA) doet er alles aan de spanning in de formule 1 te verbeteren. President Max Mosley van de FIA heeft een voorstel ingebracht om komend seizoen de teams op zondag aan de wedstrijd te laten beginnen met de brandstof die over is in de tank na de kwalificatie op zaterdag. Mocht het plan worden goedgekeurd dan verdwijnt de opwarmtraining op zondagochtend.

Mosley heeft het voorstel in stemming gebracht bij de formule-1-commissie. Bijtanken voor de race op zondag behoort dan tot het verleden. Volgens Mosley komt de wijziging de veiligheid ten goede. De bolides zouden in de nacht van zaterdag op zondag onder toezicht van de FIA blijven. Slechts beperkte aanpassingen aan de wagens is dan mogelijk.

Een mogelijk positief antwoord van de commissie op het voorstel zou de racestrategie van de teams beïnvloeden. Er zou in de tank voldoende brandstof moeten zitten om in elk geval de tweede ronde van de Grote Prijs halen. Mosley vindt dat de teams maar moeten inspelen op de regelwijziging door er van uit te gaan dat een race bijvoorbeeld geen zestig ronden meer telt maar 63. De opwarmronde en de eerste ronde moeten ze dus ook met de brandstof van zaterdag doen.

"Het kan interessante gevolgen hebben voor de racestrategie van de teams. Daarnaast is het veiliger omdat de wagens niet meer met een volle tank van start gaan", meent de FIA-president. De federatie heeft voor komend seizoen al diverse veranderingen in de Formule 1 doorgevoerd. De kwalificatie voor een Grand Prix is bijvoorbeeld uitgesmeerd over twee dagen. Op vrijdag moeten de coureurs een tijd neerzetten, op zaterdag wordt de startvolgorde bepaald. Diverse technische aanpassingen zijn na een hoop kritiek uitgesteld tot in de zomer.