EINDHOVEN - Het lijkt allemaal zo logisch en is ook nooit anders geweest. Een bondscoach selecteert een speler en zijn werkgever vindt het allemaal best. Gehuld in het tricot van de nationale ploeg verdedigt de voetballer het landsbelang.

Verschillende partijen verdienen aan hem maar de uiteindelijke risico's zijn voor de club. Vooraanstaande Europese verenigingen vinden deze gang van zaken niet meer van deze tijd en eisen financiële compensatie.

G-14

Het forum van achttien gerenommeerde voetbalclubs uit Europa, verzameld in de G-14, wil dat de verschillende nationale bonden tijdens een wereld- of Europese titelstrijd opdraaien voor de salariskosten. Namens de G-14 legt Karl-Heinz Rummenigge binnenkort het plan voor aan voorzitter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Van Raaij

Voor Harry van Raaij komt dat niet als een verrassing. De preses van PSV, evenals Ajax vertegenwoordigd in de G-14, schaart zich achter Rummenigge. "Wij als clubs staan onze beste spelers af. Daardoor wordt een EK of WK een succes. De Europese voetbalbond of wereldvoetbalbond verdient veel geld aan de evenementen. Maar wij als club zien daar niets van terug. Sterker nog, wij draaien voor de kosten op als een speler zwaar geblesseerd raakt."

Van Raaij haalt het voorbeeld van Ovidiu Stinga aan. "Hij gaat met Roemenië naar het WK en blesseert zich. Hij heeft een jaar niet kunnen voetballen en daarna zijn niveau ook niet meer gehaald. Hij moest ook nog eens in de Verenigde Staten worden geholpen. Dat heeft ons veel geld gekost."

Van Raaij weet niet of de UEFA en FIFA tijdens grote toernooien op moeten draaien voor alle salariskosten. "Ik weet niet of ze zoveel winst maken. Maar het zou logisch zijn wanneer de clubs in ieder geval tegemoet worden gekomen. In het bedrijfsleven is zoiets heel normaal. Als bedrijf A een werknemer uitleent aan bedrijf B doet hij dat ook niet gratis."

Van Raaij vindt niet dat bijvoorbeeld de KNVB clubs met internationals moeten betalen. "Niet tijdens een WK of EK", aldus de voorzitter. "Ook niet tijdens een interland. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als het Nederlands elftal bijvoorbeeld aan een lucratief toernooitje gaat deelnemen. In dat geval mag de KNVB van mij ook een deel van het salaris van een international betalen."