LONDEN - De internationale automobielfederatie (FIA) is maandag een onderzoek begonnen naar het formule 1-team van Mercedes Mclaren.

Het team zou zondag de sportieve regels hebben overtreden in de Grote Prijs van Monaco. De bolides van McLaren behaalden de eerste twee plaatsen; de Spanjaard Fernando Alonso won voor de Brit Lewis Hamilton.

Orders

De teambaas van McLaren, Ron Dennis, gaf na de race openlijk toe dat hij had besloten dat Alonso de race moest winnen, in plaats van zijn teamgenoot Hamilton. Volgens Dennis werd die beslissing genomen, om te voorkomen dat de beide coureurs met elkaar gingen strijden om de zege.

Dat zou namelijk kunnen resulteren in een aanrijding, waarna het team met lege handen zou staan. Het probleem is echter, dat de FIA jaren geleden heeft besloten dat dit soort interne beslissingen, teamorders, verboden zijn. Dit om manipulatie van de races te voorkomen.

ISC

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Monaco is derhalve een onderzoek ingesteld. "De FIA heeft een onderzoek ingesteld naar het team van McLaren-Mercedes, aangaande de gebeurtenissen tijdens de Grand Prix van Monaco."

"Wellicht heeft het team tegen de International Sporting Code gehandeld. De situatie wordt bestudeerd, waarna een aankondiging zal volgen", berichtte de autosportbond.

Strategie

Ondertussen is Ron Dennis zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij de race niet gemanipuleerd, maar heeft hij er simpelweg voor gezorgd dat beide rijders elkaar niet in de haren vliegen en zo de eerste en tweede plaats in de race konden opeisen.

"Je hebt teamorders en teamstrategie", verklaarde hij. "Teamstrategie helpt een team een race te winnen, teamorders zijn manipulatie. Ik heb niet het gevoel dat we iets verkeerd hebben gedaan, ik maak me niet druk."