AMSTERDAM - Trainer Louis van Gaal van AZ noemde zondag na de nederlaag tegen Ajax (3-0) de arbitrage als belangrijkste oorzaak voor een mislukt seizoen.

"Je moet als relatief kleine club zoveel beter zijn om van een traditionele topploeg te winnen. Dat is niet normaal."

Arbitrage

Van Gaal: "We hebben de uitwedstrijden in de UEFA-beker tegen Werder Bremen verloren door de slechte arbitrage. We hebben de kampioenswedstrijd tegen Excelsior verloren door de arbitrage. En we hebben de bekerfinale tegen Ajax ook verloren door de arbitrage."

"Ook vandaag is de openingstreffer van Ajax discutabel. Volgens mij raakte Huntelaar de bal voordat Heitinga raakschoot. Hij stond dus buitenspel. Ik kan er niets aan doen. Maar we zijn weer benadeeld."

"Voetbal is een sport van momenten. Tijdens beslissende momenten hebben wij de scheidsrechter tegen gehad. Heel triest."

Ten Cate

"Ik ben heel trots op mijn ploeg", stelde trainer Henk ten Cate van Ajax zondag na de ruime zege op AZ (3-0). "Ik vind dat we terug kunnen kijken op een geslaagd seizoen. We hebben aan alle doelstellingen voldaan."

Voorronde

Ten Cate: "We hebben tot de laatste minuut van de reguliere competitie om de landstitel gestreden. We hebben de beker gewonnen en we hebben nu de voorronde van de Champions League bereikt."

"Nu is het zaak dat we volgend seizoen goed beginnen en de voorronde van de Champions League overleven."

"Ajax is van ver gekomen. We hebben een jonge groep die zich goed heeft hersteld van een aantal akkefietjes. Ik ben trots op de jongens. Zij hebben het gedaan. Echt grote klasse."

Buitenspel

Het eerste doelpunt dat Ajax zondag in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen AZ scoorde, had niet toegekend mogen worden. "Ik verlengde de bal met de punt van mijn schoen"', gaf aanvaller Klaas-Jan Huntelaar na afloop toe. "John Heitinga stond dus buitenspel."

Huntelaar vond het niet vreemd dat de scheidsrechter niet floot. "Hij kon het moeilijk zien. Ik raakte de bal amper." Ajax won uiteindelijk met 3-0 en plaatste zich daardoor voor de voorronde van de Champions League.