TRE CIME DI LAVAREDO - De Italiaan Riccardo Ricco heeft zondag de vijftiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Saunier Duval arriveerde op Tre Cime di Lavaredo in gezelschap van zijn land- en teamgenoot Leonardo Piepoli aan de streep.

Danilo di Luca behield, ondanks enkele aanvallen op zijn positie, de roze leiderstrui.

De vijftiende etappe was vooraf al bestempeld tot de mooiste en zwaarste van de ronde. Zondagochtend begonnen 146 renners aan de klus van Trento naar Tre Cime di Lavaredo, waar nog een slotklim wachtte.

Daarvoor moesten de Passo di San Pelligrino, de Passo di Giau en de Passo Tre Croci beklommen worden.

Na 21 kilometer gingen al 22 coureurs in de aanval. Onder hen Ricco en Piepoli, die later de eindzege verdeelden.

Ook Michael Rasmussen van de Raboploeg meldde zich aan het front in de eerste groep, die na 93 kilometer 4 minuten en 30 seconden voorsprong had op de eerste achtervolgers met de drager van de roze trui Danilo di Luca.

Op de top van de Passo di Giau waren er nog vier renners in de spits van de wedstrijd overgebleven, onder hen Piepoli en Ricco.

Op 1.20 volgde Eddy Mazzoleni, die zondag de grootste uitdager van Di Luca zou worden. Bij de laatste beklimming leek Mazzoleni de roze trui over te nemen van Di Luca, maar hij kwam zichzelf op de in nevel gehulde bergflanken hard tegen.

Di Luca slaagt er in het gat in de slotkilometers weer aanzienlijk terug te brengen. Hij krijgt in eerste instantie enige hulp van Damiano Cunego, die later alsnog flink moet passen.