AMSTERDAM - Ajax zorgde zondag in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen voor grote opluchting bij de clubleiding en achterban. De bekerwinnaar verzekerde zich door een zege op AZ (3-0) van een plaats in de voorronde van de lucratieve Champions League.

Ajax, dat de eerste wedstrijd tegen AZ in de play-offs verloor (2-1), dankte de overwinning aan twee doelpunten binnen drie minuten. John Heitinga zorgde in de 55e minuut voor de felbegeerde openingstreffer: 1-0.

Ryan Donk passeerde in de 58e minuut zijn eigen doelman Waterman. De ongelukkige verdediger miste drie weken geleden ook al de beslissende strafschop in de bekerfinale tegen Ajax. Gabri bepaalde in de slotminuut de eindstand op 3-0.

Uitbundig

Spelers en supporters van de Amsterdamse club vierden de overwinning uitbundig. Ajax kan eigenlijk niet zonder de inkomsten van de lucratieve Champions League.

De club komt jaarlijks minimaal zes miljoen euro tekort wanneer het zich niet met de beste clubs van Europa mag meten.

Sneijder

Een ticket voor de Champions League kent niet alleen financiële voordelen. Veel spelers van de bekerwinnaar willen ook wel eens op het hoogste podium acteren.

Wesley Sneijder heeft goede hoop dat hij volgend seizoen met een buitenlandse club in de Champions League mag uitkomen.

Huntelaar

Voetballers als Klaas-Jan Huntelaar, Ryan Babel, John Heitinga en Urby Emanuelson zijn ook niet gebaat bij nog een seizoen in de UEFA-beker.

Zij konden in het begin van het seizoen echter ook niet voorkomen dat Ajax in de voorronde van de Champions League van FC Kopenhagen verloor.

Groeistuipen

Voor AZ was deelname aan de voorronde van de Champions League minder noodzakelijk. De club krijgt de begroting van 23 miljoen euro toch wel sluitend. AZ onderging de afgelopen jaren al zoveel groeistuipen dat het zich nog best een seizoen in de UEFA-beker kan vermaken.

AZ begon het seizoen niet voor niets met als doelstelling een plaats bij de eerste vijf. De formatie uit Alkmaar is pas een topclub als het beter in de beslissende duels presteert. AZ miste op het allerlaatste moment ook al de landstitel en nationale beker.

Behoudend

AZ begon de vijfde ontmoeting met Ajax van dit seizoen erg behoudend. Trainer Louis van Gaal koos slechts voor één aanvaller.

Shota Arveladze kreeg in balbezit hulp van de aanvallende middenvelder Maarten Martens. Danny Koevermans begon op de bank. Moussa Dembélé kon vanwege een hamstringblessure helemaal niet spelen.

Mislukking

Ook trainer Henk ten Cate van Ajax koos voor een opmerkelijke strijdwijze. Hij posteerde Ryan Babel op de rechterflank en gunde Nicolae Mitea een basisplaats als linksbuiten. Ten Cate constateerde al snel dat zijn plan helemaal mislukte.

Babel was als rechtsbuiten geen schim van de aanvaller die rechtsback Grétar Steinsson dit seizoen al vier keer tot figurant degradeerde. Mitea liet het tegen diezelfde Steinsson zo erg afweten dat hij na een half uur plaats moest maken voor Tom de Mul.

Flanken

AZ verloor de controle over de wedstrijd vanaf het moment dat Babel en De Mul hun vertrouwde posities op de flanken innamen. De club uit Alkmaar kreeg in de 43e minuut nog wel de beste kans op de openingstreffer. Shota Arveladze schoot echter op de lat.

Agressief

Ajax begon aan de tweede helft zoals het aan de wedstrijd had moeten beginnen. De thuisploeg ging met aanvallend en agressief voetbal op zoek naar de openingstreffer.

Heitinga zorgde in de 55e minuut voor de eerste keer voor vreugde in Amsterdam. De spelers van AZ protesteerden tegen de openingstreffer. Ze waren van mening dat Heitinga de bal door Huntelaar kreeg toegespeeld. De spits van Ajax stond buitenspel.

Ajax kwam drie minuten later op 2-0 door een eigen doelpunt van Ryan Donk. "Ryan Donk is een echte Ajacied", verwezen de dolblije supporters in Amsterdam naar de bekerfinale. Gabri verzorgde in de slotminuut op aangeven van Huntelaar het slotakkoord.