BERGAMO - Stefano Garzelli heeft zaterdag de veertiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De coureur van Acqua e Sapone haalde in de laatste meters zijn landgenoot Gilberto Simoni in en reed zodoende naar de zege. De rit ging over 181 kilometer van Cantu naar Bergamo.

De Italiaan Danilo di Luca behield de roze leiderstrui, maar kwam wel degelijk in problemen. Na 85 kilometer zochten tien man, onder wie Rabo-renner Michael Rasmussen, de aanval. Bovenop de Colle di San Marco leek Di Luca alles onder controle te hebben.

Hij had echter niet gerekend op een aanval van zijn concurrenten in de afdaling. Een zestal coureurs, onder wie Simoni, Garzelli en Paolo Savoldelli, namen veel risico in de 'afzink' en pakten zo een voorsprong op de klassementsrenners.

Kopgroep

Het sextet voegde zich bij de kopgroep, waarna in de beklimming naar La Trinita slechts zeven coureurs overbleven: Simoni, Garzelli, Savoldelli, Paolo Bettini, Fortunato Baliani, Eddy Mazzoleni en Ivan Parra.

Dat zevental trok op weg naar finishplaats Bergamo hard door, waardoor Di Luca dreigde aardig wat tijd te verspelen op zijn concurrenten.

Op de kasseien van de Porto Garibaldi, op weg naar het oude stadscentrum van Bergamo, demarreerde Simoni als eerste.

Voorsprong

Met een tiental seconden voorsprong op Garzelli begon hij aan de afdaling naar de finish. Terwijl Bettini niet in het spoor van Garzelli geraakte, kon Garzelli profiteren van de zuigkracht van enkele motoren die hinderlijk tussen beide kemphanen reden.

Mede daarom kon hij Simoni alsnog voorbij steken in de laatste meters. Het was de vijfde ritzege van Garzelli in de Giro, die hij in 2000 won.

Di Luca geselde de pedalen op de klim naar Bergamo, waardoor hij op de streep de schade beperkt hield tot 38 seconden. Het was echter niet het tijdverlies dat de coureur van Liquigas het meeste pijn deed. De klassementsleider zal vooral mentaal een tik hebben gekregen.

Aanval

Zondag staat de koninginnerit op het programma met daarin vier zware cols. Ongetwijfeld zullen Simoni en Garzelli dan weer een aanval doen op de coureur in het roze.

De Italiaan Marzio Bruseghin heeft 55 tellen achterstand op Di Luca. Andere rivalen hebben minstens twee minuten goed te maken.