MONTE CARLO - Wereldkampioen Fernando Alonso start zondag op pole positie in de GP van Monaco. De Spanjaard hield teamgenoot Lewis Hamilton op het laatste nippertje van een eerste pole. Ferrari-rijder Felipe Massa start als derde. Zijn teamgenoot Kimi Raïkkönen ging in de fout en start slechts als vijftiende.

Alonso en Hamilton reden de ene snelle ronde na de andere tijdens de kwalificatie en vochten een uur lang om de pole positie. Uiteindelijk hield Alonso zijn jonge teamgenoot van een eerste pole. Daarmee bevestigde McLaren nog maar eens hun goede vorm. Enkel op zaterdagochtend was een andere rijder het Britse team te snel af.

Spyker schittert in regen

Spyker-rijder Adrian Sutil toonde zich zaterdagochtend de snelste in de natte straten van het prinsdom. Een herhaling van die prestatie zat er in de namiddag niet meer in voor de jonge Duitser. Sutil start zondag als negentiende. Teamgenoot Albers start als laatste. De Nederlander kreeg af te rekenen met technische problemen en kon geen tijd neerzetten in de kwalificatie.

Raïkkönen uit de bocht

Ook Kimi Raïkkönen kreeg af te rekenen met problemen, maar die had hij wel aan zichzelf te danken. De Fin remde te laat in de haven en beschadigde daarbij de ophanging van zijn Ferrari. Het Italiaanse team slaagde er niet in dat euvel nog tijdig te herstellen en dus start Raïkkönen slechts als vijftiende. Een heel slechte zaak aangezien inhalen vrijwel onmogelijk is in Monaco.

David Coulthard leek wel op weg naar een plaats bij de beste tien, maar hinderde daarbij de Renault van Heikki Kovalainen. Het leverde de Schotse Red Bull rijder een straf op. Coulthard werd door de wedstrijdleiding naar op zestiende startplaats geplaatst.