SANTUARIO DI OROPA - Een dag nadat Danilo di Luca de roze leiderstrui in de Giro heroverde, deelde de Italiaanse wielrenner zijn belangrijkste concurrenten opnieuw een klein tikje uit.

Di Luca eindigde vrijdag op acht seconden achterstand als derde in de klimtijdrit over 12,6 kilometer van Biella naar Santuario di Oropa.

De etappezege ging naar Marzio Bruseghin, een landgenoot van Di Luca. Bruseghin legde de afstand af in 28.55. Daarmee bleef hij Leonardo Piepoli één seconde voor.

Kanshebber

"Het is mooi om een etappe te winnen", reageerde de 32-jarige Bruseghin na afloop. "Maar ik ben geen kanshebber voor het klassement. Di Luca hoeft mij niet te vrezen, of de organisatie moet hem een tien kilo zware rugzak omdoen tijdens de komende bergetappes."

Di Luca was sneller dan al zijn concurrenten voor de eindzege. Stefano Garzelli gaf 21 seconden toe op Di Luca, Damiano Cunego een halve minuut, Andy Schleck 32 seconden en Gilberto Simoni bijna een minuut.

Klassement

In het algemeen klassement heeft Di Luca nu 55 seconden voorsprong op nummer twee Bruseghin. Nummer drie Schleck moet een kleine twee minuten zien goed te maken. Oud-winnaar Cunego is vierde. "Ik heb meer tijd op mijn concurrenten veroverd dan vooraf verwacht", reageerde Di Luca. "Maar de Giro is verre van over. Het gevaar blijft komen van Cunego, Schleck en Simoni.

Ik zie Simoni nog steeds als mijn grootste concurrent. Hij heeft veel ervaring en weet wat van hem gevraagd wordt in de laatste week in de koers."

Last

De Oekraïner Jaroslav Popovitsj ging niet meer van start. De kopman van Discovery Channel verloor donderdag al zes minuten op Di Luca en ondervond naar eigen zeggen veel last van enkele valpartijen aan het begin van de Ronde van Italië. "Ik wil me concentreren op andere belangrijke koersen dit jaar", zei hij.