Verschillende (oud)wielrenners deden donderdag en vrijdag een boekje open over hun dopinggebruik. Vrijdag bekende Bjarne Riis dat hij de Tour de France van 1996 won onder invloed van epo. De Deen is hiermee de eerste tourwinnaar die dopinggebruik toegeeft. Welke dopingschandalen gingen aan dit alles vooraf, een overizht.

1966: De Engelsman Tommy Simpson valt tijdens de Tour dood neer tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. In de zakken van zijn rennerstrui worden amfetamines gevonden.

1983: Joop Zoetemelk wordt tijdens de Ronde van Frankrijk positief bevonden.

1988: De Spanjaard Pedro Delgado wordt ervan beschuldigd het maskerende middel probenicide te hebben gebruikt. Het product staat wel op de lijst van het IOC maar niet op die van de UCI. Delgado mag verder rijden en wint de Tour. Twee weken later zet de UCI het middel op de zwarte lijst. Ook Gert-Jan Theunisse wordt positief bevonden. Zijn testosterongehalte is te hoog. Theunisse kreeg een tijdstraf.

1990: De Nederlander Gert-Jan Theunisse blijkt na de Waalse Pijl en de Ronde van Eibar positief te zijn. Bij hem wordt een te hoge hoeveelheid testosteron aangetroffen. Hij krijgt een schorsing van anderhalf jaar. Later volgt een half jaar strafvermindering.

1991: De volledige PDM-ploeg stapt wegens voedselvergiftiging uit de Tour. Later wordt bekend dat het gaat om een vergiftiging als gevolg van verkeerd gebruik van intralipid, een maskerend middel.

1998: De volledige Festina-ploeg wordt uit de Tour gezet na de bekentenis van ploegleider Roussel dat binnen zijn ploeg een georganiseerd dopingnetwerk bestond. Ook de Nederlandse TVM-formatie raakt betrokken in de dopingaffaire nadat een Franse krant had onthuld dat er eerder dat jaar 104 ampullen epo zijn gevonden in een vrachtwagen van de ploeg. Ploegleider Cees Priem en arts Andrei Michailov worden gearresteerd. De TVM-ploeg verlaat uit eigen beweging voortijdig de Tour.

2002: De vrouw van de Litouwse renner Raimondas Rumsas, de nummer drie in de Tour, wordt bij de Franse douane aangehouden met een auto vol verboden producten. Het levert Rumsas een schorsing van een jaar op.

2004: De Amerikaan Tyler Hamilton reageert bij een test tijdens de Ronde van Spanje positief op bloeddope. Hij wordt later geschorst, maar mag zijn olympische titel op de tijdrit - die hij enkele weken eerder in Athene veroverde - houden.

2005: De Spanjaard Roberto Heras wordt nadat hij de Ronde van Spanje gewonnen heeft betrapt op doping. De Russische Raborenner Denis Mentsjov, nummer twee, krijgt maanden later de eindwinst toegewezen.

2006: De Duitser Jan Ullrich wordt één dag voor de start van de Tour geschorst door zijn werkgever T-Mobile wegens mogelijke betrokkenheid bij het dopingschandaal Operacion Puerto in Spanje. De Tourfavoriet kan daardoor niet deelnemen. Ullrichs naam komt voor op een lijst van 58 renners die zouden gebruik maken van een crimineel netwerk om aan verboden producten te komen. Ook Ivan Basso staat op die lijst en wordt voorlopig geschorst. Ullrich wordt later ontslagen, Basso vertrekt bij CSC.

2006: Enkele dagen na zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk komt naar buiten dat de testosteronspiegel van Floyd Landis ongewoon is. Later wordt aangetoond dat er sporen van kunstmatige testosteron zijn gevonden, de Amerikaan hangt een schorsing van twee jaar en verlies van zijn Tourzege boven het hoofd.

2007: Jan Ullrich kondigt het einde van zijn loopbaan aan, maar ontkent dopegebruik. Ivan Basso geeft wel toe dat hij samenwerkte met Fuentes. Hij is bereid te getuigen. De Belg Johan Museeuw openbaart dat hij zijn toevlucht heeft genomen tot verboden middelen. Steeds meer oud-renners van Team Telekom bekennen doping. Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts en de artsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid leggen een getuigenis af.

T-Mobile schrijft een persconferentie uit, waarop Rolf Aldag en Erik Zabel doping toegeven. Kort daarna komt ook oud-renner Brian Holm met een soortgelijke verklaring. Weer een dag later geeft de Deen Bjarne Riis toe dope te hebben gebruikt in 1996. Hij is daarmee de eerste Tourwinnaar die zegt de Ronde van Frankrijk met behulp van verboden middelen te hebben gewonnen.