VALLNORD ARCALIS - Denis Mentsjov heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Russische wielrenner van Rabobank was de snelste in een klimtijdrit over 17,1 kilometer. Pieter Weening eindigde als tiende.

Vladimir Karpets eindigde op vier seconden achterstand als tweede. De Rus nam daarmee de leiding in het algemeen klassement over van Oscar Sevilla.

Sevilla had ruim twee minuten meer tijd nodig dan Mentsjov en zakte naar de vierde plaats.

Goed maken

Mentsjov steeg door de dagzege naar de tweede plaats. Hij moet zestien seconden zien goed te maken op Karpets. Michael Rogers uit Australië staat op de derde plaats.

Mentsjov kwam alleen naar Catalonië om zich voor te bereiden op de Tour de France. "Maar als je ergens een kans hebt om te winnen, dan moet je het natuurlijk proberen", aldus ploegleider Erik Breukink op de website van Rabobank.

Rol

Weening speelde een belangrijke rol in de etappe. De Fries zette al vrij snel een goede tijd neer. "Pieter was daardoor een ideaal richtpunt voor Denis", stelde Breukink, die Mentsjov niet kansloos acht voor de eindzege.

"De etappe van zaterdag is er meer een voor een ontsnapping of een massasprint. De finish ligt zondag bij de slotetappe op een klimmetje. Daar heeft Mentsjov alsnog een goede kans."