LYNGBY - Oud-wielrenner Bjarne Riis heeft vrijdag een einde gemaakt aan de twijfels en bekend dat hij de Ronde van Frankrijk in 1996 op doping heeft gewonnen. De Deen was de eerste winnaar van de Tour die dat bekende. De bewuste zege wordt hem echter niet ontnomen.

Riis, de huidige ploegleider van CSC, heeft het gebruik van epo opgebiecht tijdens een bijeenkomst in het Deense Lyngby. Hij is het volgende kopstuk van de voormalige Duitse wielerformatie Telekom die dopegebruik bekent.

Verleden

Eerder kwamen zijn oud-ploeggenoten Erik Zabel, Rolf Aldag, Brian Holm, Bert Dietz en Christian Henn naar buiten met hun besmette verleden.

Ook twee sportartsen gaven toe doping en in het bijzonder epo te hebben verstrekt aan renners van Telekom in de jaren negentig.

Bijnaam

Rond de zege van Riis in de Tour van 1996 zijn altijd verdachtmakingen geweest. Uit die tijd dateerde zijn bijnaam Monsieur Zestig Procent, die verwees naar zijn onnatuurlijk hoge hematocrietwaarde.

Volgens de verhalen was zijn bloed zo dik dat hij 's nachts enkele malen moest worden gewekt om te voorkomen dat hij zou overlijden aan een hartstilstand.

Schoon schip

Riis vond het in navolging van andere renners uit de Telekom-ploeg belangrijk om nu ook schoon schip te maken. "Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen daden. De waarheid weegt zwaar, maar ik heb met de leugen leren leven.

Ik weet dat ik de Tour in 1996 met behulp van doping heb gewonnen, desondanks heb ik er hard voor gewerkt. Die gele trui betekent echter niets meer voor me. Ik ben het niet waard om winnaar van de Tour te worden genoemd."

Verleiding

De ploegleider van CSC benadrukte dat bij zijn ploeg louter 'schone' renners rijden. Hij pleitte ook voor een sluitend controlesysteem. "Zodat geen renner nog in de verleiding komt."

Toch blijft Riis winnaar van de Ronde van Frankrijk van 1996. Dat heeft Pat McQuaid, voorzitter van de overkoepelende wielerorganisatie UCI, gezegd.

"De verjaringstermijn van acht jaar zit er op", zei McQuaid. "We gaan de geschiedenis niet meer veranderen."

Blij

Wel zei hij blij te zijn met de bekentenissen van de afgelopen dagen. "Ook ben ik verheugd met de toezeggingen van de sponsors T-Mobile en CSC in de wielersport actief te blijven." Ook Erik Zabel, die een dag eerder bekende, hoeft zich geen zorgen te maken.

Althans niet wat voortzetting van zijn loopbaan betreft. "Hij is een icoon uit de sport", zei McQuaid over de voormalig wereldkampioen uit Duitsland. "Sinds half 1996 is hij bovendien ' clean'. Hij kan blijven fietsen."

Indruk

Patrick Lefevere, voorzitter van de vereniging van profteams, verklaarde niet erg onder de indruk te zijn van de bekentenissen van de laatste dagen.

"Wat interesseert mij nou het verleden. Het zal allemaal wel. Ik hoor liever wie vandaag nog verboden middelen gebruikt en daarmee de zuivere renners van hun zege afhoudt. Laten we ons daarmee bezig houden."

Ullrich

Kort na de uitspraken van Riis ging ook het verhaal dat Jan Ullrich binnenkort duidelijkheid zou verschaffen over zijn verleden.

De Duitser won in 1997 de Ronde van Frankrijk en maakte deel uit van dezelfde formatie als de Deen. Later maakte Ullrich op zijn eigen website bekend dat hij niks te vertellen heeft.

Symbool

's Werelds overkoepelende wielerorganisatie UCI wil wel de gele trui van de Ronde van Frankrijk van 1996 terug van Bjarne Riis.

De eindzege kan hem niet meer afhandig worden gemaakt. Daarvoor is de zaak te lang geleden. "Het symbool van de zege moet hij afstaan", zei de UCI in een verklaring. "Hij moet de volle verantwoordelijkheid voor zijn daden nemen."