ZEIST - Ruud van Nistelrooij is uiteindelijk gezwicht voor de aanhoudende belangstelling van bondscoach Marco van Basten.

Video

De trainer botste tijdens en vlak na het wereldkampioenschap in Duitsland hard met de spits, maar probeerde hem daarna al snel te overtuigen van een snelle rentree in het Nederlands elftal. Het duurde even, maar zijn derde poging had succes: Van Nistelrooij is volgend seizoen weer beschikbaar.

Overtuigen

De bondscoach moest diep gaan om de aanvalsleider van Real Madrid te overtuigen van zijn goede bedoelingen. Toen hij de spits na het WK niet opriep voor een vriendschappelijk duel tegen Ierland, liepen de emoties tussen de twee hoog op. Het resulteerde in een vertroebelde relatie. Zo verweet Van Nistelrooij de coach onder meer te selecteren op basis van een "ik-mag-je-gehalte".

Al op het WK in Duitsland kwamen de twee tot een aanvaring. Van Basten bekritiseerde in een persconferentie voor de achtste finale tegen Portugal de spits openlijk. Hij gaf aan dat Van Nistelrooij zich tot op heden niet had bewezen. Vervolgens kreeg Dirk Kuijt een plaats in het basisteam.

Pogingen

Van Basten deed daarna twee pogingen om de spits weer voor Oranje te interesseren. In oktober belde hij de Brabander al eens. Destijds wilde de trainer hem oproepen voor de interlands tegen Bulgarije en Albanië.

Na een telefoongesprek bleek het vertrouwen niet wederzijds. Van Nistelrooij kwam ook in januari tot die conclusie na een gesprek in Madrid. De derde poging - vorige week belde Van Basten opnieuw - sorteerde wel succes.

Goed

"Het was een goed gesprek", aldus Van Basten. "Het duurde niet eens zo lang. Vanaf volgend seizoen is hij weer bij Oranje. In januari hebben we al een goed gesprek gehad en daar hebben we nu op voortgeborduurd. Nu stond hij gelukkig wel open voor een terugkeer."

Van Basten vertelde vrijdag tijdens de presentatie van de selectie voor de oefentrip naar Azië dat het 'gevoel' weer goed is. "Hij was moeilijk te beïnvloeden. Nu heeft hij weer het idee dat het goed zit. Ik ben blij dat hij het aanbod nu heeft geaccepteerd."

Warmte

Van Basten gaf vrijdag aan dat de verstoorde verhouding tussen de twee was gebaseerd op flinterdunne argumenten. Van Nistelrooij gaf in januari aan dat hij een gebrek aan warmte voelde bij de bondscoach. Van Basten wilde de aanvaller op zijn beurt geen vaste plaats in het Nederlands elftal beloven. Ook wilde hij geen uitlatingen doen over de positie van Van Nistelrooij in de spelersgroep.

"Dat heb ik ook nu niet gedaan", zei Van Basten vrijdag. "Ik heb hem niets beloofd. Maar blijkbaar is zijn mening met de tijd veranderd en daar is het Nederlands elftal alleen maar bij gebaat. Mijn gevoel zei dat ik hem nogmaals moest bellen en uit dat gesprek is gebleken dat Van Nistelrooij niet het gevoel had dat er geen basis meer was."

Van Basten vertelde dat de speler van Real Madrid het telefoontje niet verwachtte. "Maar hij reageerde direct positief. Al had het geen andere inhoud dan de vorige keren.

We hebben hem niet gevraagd om mee te gaan naar Azië. We zijn bezig met volgend seizoen en dan willen we hem er graag weer bij hebben. De laatste zes kwalificatie-interlands zijn het belangrijkste."