AMSTERDAM - Tijdens een geslaagde laatste test voor het belangrijke kwalificatieduel met Tsjechië handhaafde het Nederlands elftal woensdagavond tegen Argentinië (1-0) voor de achtste keer op rij de ongeslagen status onder bondscoach Dick Advocaat. Dankzij een prachtige treffer van invaller Giovanni van Bronckhorst begint Oranje op 29 maart met zelfvertrouwen aan de enige overgebleven concurrent voor de groepszege in de EK-voorronde.

In hun gezamenlijke jacht op eerherstel deed Nederland net als Argentinië vooral met individuele acties aan klantenbinding. Smaakmaker aan Nederlandse zijde waren Clarence Seedorf en Edgar Davids. Sinds de beide vrienden op de flanken spelen, hoor je niemand meer klagen over het gebrek aan goede buitenspelers. Bondscoach Dick Advocaat kan het zich zelfs permitteren om een gewaardeerde vleugelspits als Marc Overmars voorlopig naar de wachtkamer te verwijzen.

Scoren

Waar Seedorf en Davids het publiek vermaakten met mooie acties aan de zijkant van het veld onderscheidde Argentinië zich in de persoon van Pablo Aimar en Ariel Ortega vooral in de snelle counter. De vele individuele hoogstandjes maskeerden echter niet de problemen die beide ploegen kennen.

Argentinië heeft net als tijdens het WK moeite met scoren. Ook na een goede serie met zeven overwinningen en een gelijkspel wacht bondscoach Advocaat nog werk. Zo zijn Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert spitsen van wereldfaam. Toen ze in het voorjaar van 2000 voor het eerst gezamenlijk acteerden in het oranje leek een droomduo geboren. De samenwerking verliep echter opnieuw stroef.

Kluivert

Kluivert, niet in zijn beste vorm, kreeg in de eerste helft twee uitstekende mogelijkheden om zich naast Dennis Bergkamp aan kop van de ranglijst produktiefste internationals aller tijden te vestigen. Beide gevallen was Van Nistelrooy niet de aangever. Kluivert miste op aangeven van Seedorf en Davids. Op verzoek van manager Alex Ferguson van Manchester United kreeg Van Nistelrooy in de tweede helft rust. Zijn vervanger Roy Makaay kon zoals zo vaak als international niet bewijzen waarom hij de topscorerslijst van Spanje aanvoert.

Defensie

Geholpen door nonchalant afwerken van vooral Gustavo Lopez bleef Oranje ook verdedigend overeind. Het neemt niet weg dat opnieuw duidelijk werd dat het Nederlands elftal wel heel schaars in zijn verdedigers zit. Daarbij is het te hopen dat Edwin van der Sar snel weer fit is. Ronald Waterreus bleek net als bij PSV kwetsbaar bij wegdraaiende voorzetten.

Dat Nederland de laatste test voor het duel met Tsjechië uiteindelijk beëindigde met een zege lag niet aan Kluivert. Net als in de eerste helft miste de veel geprezen international ook na de hervatting twee goede mogelijkheden. Onbegrijpelijk was dat het aanvankelijk op de deunen van dweilbandjes swingende publiek het gelijke spel van Oranje waardeerde met fluitconcertjes.

Nu bij het schaatsen het Nederlandse volksfeestje wordt beloond met veel eremetaal verwacht men kennelijk ook dat een avondje voetbal ook met een tegenstander als Argentinië garant staat voor een schuttersfestijn. Bij de winnende treffer sloeg de stemming snel om.