DEN HAAG - Voetbalclub ADO Den Haag krijgt van de gemeente Den Haag een lening van maximaal 6,5 miljoen euro. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdagavond in met een voorstel van wethouder Sander Dekker (Sport).

De lening heeft een looptijd van tien jaar. Het hoofdgebouw van het nieuwe stadion dient als onderpand.

Bij ADO Den Haag is een tekort ontstaan, waardoor de licentie voor komend seizoen in gevaar was gekomen. Juridische procedures van tegenstanders van het nieuwe stadion hebben onder meer geleid tot de slechte financiële positie van de club. De bouw heeft daardoor een vertraging van twee jaar opgelopen. De oplevering van het stadion staat nu gepland voor juni.

Garant

In eerste instantie wilde ADO Den Haag het tekort lenen bij een bank. Deze financiële instelling gaf aan dat de gemeente garant moest staan. Dekker voelde daar weinig voor. In de nieuwe constructie trekt het stadsbestuur geld aan tegen een relatief lage rente en leent dat aan de Haagse voetbalclub.

Het nieuwe stadion verrijst op bedrijventerrein Forepark, vlak bij het Prins Clausplein, het verkeersknooppunt van de snelwegen A12 en A4. Het nieuwe onderkomen biedt plaats aan 15.000 bezoekers en vervangt het verouderde stadion in het Zuiderpark. Vanaf komend seizoen werkt ADO zijn wedstrijden af in het nog naamloze nieuwe onderkomen.

De laatste wedstrijd op 22 april van dit jaar in het oude stadion werd vroegtijdig gestaakt, nadat supporters herhaaldelijk vuurwerk op het veld hadden gegooid.