BASELGA DI PINE - Rintje Ritsma ondergaat binnenkort een operatie wegens een aangeboren afwijking aan een bloedvat in het rechterbovenbeen. De schaatser van TVM is na de WK allround van afgelopen weekeinde klaar met zijn seizoen, aangezien hij zich niet meer kan plaatsen voor de WK afstanden. Desondanks overweegt hij eerst het seizoen af te maken met trainingen, voordat hij onder het mes gaat.

Ritsma blijkt uit onderzoek in Veldhoven een soort lus in een ader in de liesstreek te hebben. Deze aangeboren afwijking hindert hem bij het schaatsen. Bij een operatieve ingreep wordt een stukje uit de ader genomen, waarmee de lus verdwijnt. "Vergelijk het met een lus in een tuinslang", aldus zijn trainer Gerard Kemkers. "Als daar een knik in komt, gaat er geen water meer doorheen. Bij Rintje wordt die ader afgeknepen als hij veel traint. Hoe meer hij trainde, hoe groter de blokkade werd."

Winnaar zilver op EK en WK

De winnaar van zilver bij zowel EK als WK allround heeft al langer last van klachten. Hij had vaak krampverschijnselen tijdens intensieve trainingsperioden. Alleen door veel te fietsen werd de doorbloeding weer soepel. "Hij weet nu dat hij dit heeft en hij wil het risico van een operatie nemen", zegt Kemkers. "Hij zal daarna een week of vijf moeten herstellen."

Ritsma verzuurt sneller

Ritsma zou onder meer sneller verzuren door zijn huidige klachten. "In het begin van het seizoen had hij een periode goed getraind, maar schaatste hij wedstrijden van niets. Toen hij zelf aangaf voorheen vaak te fietsen om die kramp kwijt te raken, besloten we de training aan te passen. Rintje ging weer fietsen en het hielp, de EK en WK gingen goed. Het is koffiedik kijken om te zeggen of het anders nog beter was gegaan. Maar hij wil die operatie hoe dan ook ondergaan. Hij hoopt dat dat een ondersteuning van zijn huidige revival kan zijn."