ROTTERDAM - Excelsior speelt ook komend seizoen in de eredivisie. De Rotterdammers wonnen donderdagavond in de play-offs thuis met 1-0 van RBC Roosendaal, hetgeen genoeg was na de 1-1 eerder in Roosendaal.

Bekijk video

Andwele Slory, topscorer en komend seizoen in het shirt van Feyenoord, zorgde in de 77e minuut voor een langer verblijf in de eredivisie.

De week van Slory kan helemaal niet meer stuk als bondscoach Marco van Basten hem meeneemt met Oranje naar Azië voor een oefentrip. Dat hoort hij vrijdag.

Kater

Voor RBC rest na de nederlaag een enorme kater. De Roosendalers verspeelden de titel in de eerste divisie aan De Graafschap, ontsloegen trainer Robert Maaskant en moeten nu komend seizoen voor promotie gaan.

Start

Excelsior, met een begroting van slechts 3,6 miljoen euro, heeft een prima seizoen gedraaid. Met een kleine selectie startten de Rotterdammers verrassend goed.

Daarna volgde een reeks van tien nederlagen op rij, maar Excelsior herstelde zich in de slotfase van de competitie en in de noodzakelijke nacompetitie.

Initiatief

Excelsior had in de eerste helft op Woudestein het initiatief, maar de opbouw van achteruit stokte op het overvolle middenveld. Zoals al het gehele seizoen hadden de Rotterdammers de grootste moeite om het spel te maken.

Trainer Rob Meppelink van RBC liet zijn ploeg namelijk vooral op eigen helft spelen.

Door de speelwijze van RBC slaagde Excelsior er niet in om de snelle vleugelspitsen Eldridge Rojer en Andwele Slory te bereiken. Kansen kregen de Kralingers dus ook niet.

Guijt

RBC verscheen zelf ook nauwelijks voor doelman Theo Zwarthoed, de vervanger van de geblesseerde Ronald Graafland. Alleen Danny Guijt was namens de Brabanders voor rust gevaarlijk met een kopbal die naast ging.

Amusement

In de tweede helft speelde RBC een stuk offensiever, waardoor de wedstrijd aan amusementswaarde won. In de 62e minuut hadden de Roosendalers op voorsprong moeten komen, maar spits Laurens ten Heuvel schoot vrij voor doelman Zwarthoed hopeloos over.

Nog geen tien minuten later was Excelsior dicht bij de 1-0 toen RBC-verdediger Arjan Ebbinge bijna in eigen doel kopte.

Slory

De beslissing viel in de 77e minuut. Excelsior kon zijn gevaarlijkste wapen, de snelle counter, eindelijk hanteren.

Middenvelder Kees Luijckx stuurde Slory de diepte in, die vervolgens doelman Erwin Friebel met een schuiver in de verre hoek kansloos liet: 1-0. Het slotoffensief van RBC leverde niets meer op.

RKC

RKC krijgt nog een laatste kans om het eredivisieschap veilig te stellen. Donderdag won de ploeg de tweede wedstrijd van de finale in de play-offs om promotie en degradatie tegen VVV-Venlo.

In Waalwijk werd het 1-0. Omdat de Limburgers de eerste wedstrijd wonnen, wordt een in de best-of-three een derde en beslissend duel noodzakelijk.

Achterstand

Voor de tweede keer in de nacompetitie moest de ploeg van trainer Mark Wotte een achterstand uit het eerste duel wegwerken.

In Venlo was VVV afgelopen zondag met 2-0 te sterk voor de wankelende eredivisionist. Ook in de eerste ronde tegen FC Dordrecht verloren de Waalwijkers de eerste wedstrijd van de best-of-three.

Kwaliteit

In de twee daaropvolgende wedstrijden bleek het niveauverschil tussen Dordrecht en RKC uiteindelijk doorslaggevend. Ook VVV-Venlo bleek in Waalwijk kwalitatief niet opgewassen tegen RKC. Toch kregen de Limburgers wel degelijk kansen op goals.

Coach André Wetzel had zijn ploeg louter verdedigende opdrachten gegeven en gokte in de omschakeling op de snelheid van zijn spitsen.

Balbezit

Ook na de vroege openingstreffer van RKC veranderde die tactiek niet. RKC had het meeste balbezit en dwong de meeste kansen af. VVV wachtte echter rustig op de enkele mogelijkheden die het kreeg.

Zo schoot Willem Janssen in de 32e minuut met enig fortuin tegen de lat, na grabbelwerk van doelman Erwin Lemmens.

Janssen

De 1-0 kwam op naam van Tim Janssen die al in de vierde minuut een corner van Robert Fuchs binnenkopte. Daarna vergaten de Waalwijkers door te drukken. De spelers van de geplaagde club maakten zich vooral druk om niet gegeven strafschoppen.

De volgers van RKC telden vier keer een mogelijke penalty, maar werden door scheidsrechter Ruud Bossen geen enkele keer beloond in hun verlangen naar een elfmetertrap.

Offensief

Na rust ontwikkelde de thuisploeg een hartstochtelijk en meeslepend offensief, maar kwam de ploeg maar niet tot scoren. Janssen kreeg de beste mogelijkheid, maar schoof de bal in de 61e minuut langs de verkeerde kant van de paal.

In het laatste kwartier was VVV nog enkele keren dichtbij de gelijkmaker. Een doelpunt van Leon Kantelberg werd zelfs nog afgekeurd.

Door het resultaat spelen de twee ploegen zondag opnieuw tegen elkaar in een allesbeslissende wedstrijd. De winnaar van dat treffen weet dat het volgend seizoen in de eredivisie speelt. VVV voetbalt op basis van het doelsaldo thuis.