ZEIST - De KNVB stelt de voetbalsupporters die zich hebben misdragen tijdens de interlandwedstrijd Jong Oranje - Jong Marokko langdurige stadionverboden in het vooruitzicht.

Normaal wordt deze hooligans voor drie jaar de toegang geweigerd, maar als er sprake is van bijvoorbeeld mishandeling van stewards of openlijke geweldpleging dan kan dat worden verdubbeld tot zes jaar.

Sancties

Zodra de voetbalbond de namen van de 26 vandalen die dinsdag in Tilburg werden aangehouden binnen heeft gekregen, zullen de sancties worden getroffen. Het Openbaar Ministerie zal hun identititeit volgens afspraak aan de KNVB doorgeven als het onderzoek is afgerond.

Dezelfde strenge straf kunnen de fans van FC Utrecht tegemoet zien die betrokken waren bij de ongeregeldheden tijdens de play-offs tegen FC Groningen.

Recherche

De Tilburgse politie besloot donderdag een rechercheteam te formeren dat onderzoek gaat doen naar de ongeregeldheden in het stadion van Willem II. Het team van twaalf rechercheurs zal aangiften verzamelen en video- en fotobeelden bekijken.

Indien nodig zal om de identiteit van daders te achterhalen ook de hulp van het publiek worden gevraagd in opsporingsprogramma's en via internet, aldus de politie.

Donderdagavond zaten er van de 26 aangehouden verdachten nog twee vast. Uiterlijk vrijdag wordt bekend of zij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Voor de overige 24 verdachten bestond geen grond ze langer vast te houden, aldus een woordvoerder van de politie.