AMSTERDAM - Danilo Di Luca heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De renner van Liquigas was donderdag in de straten van Briançon zijn medevluchters te snel af.

De Italiaan bleef onder anderen zijn landgenoot Gilberto Simoni (Saunier Duval) voor, die tweede werd. De Luxemburger Andy Schleck (Team CSC) kwam als derde over de streep. Di Luca neemt nu de roze leiderstrui over van Andrea Noè.

De bergetappe werd kleur gegeven door Yoann Le Boulanger (Bouygues Télécom) en Christophe Riblon (Ag2r). Beide Fransen gingen in een vroeg stadium op avontuur en bereikten een maximale voorsprong van ruim zeventien minuten.

Op de voorlaatste col liet Boulanger zijn medevluchter achter en ging alleen door. Hij kwam op zestig kilometer voor de streep als eerste door op de Colle dell'Agnello (2744 meter), het dak van deze Giro.

Riblon volgde op 2.48 minuten. Een groepje Italiaanse favorieten, onder wie Di Luca, Simoni en Stefano Garzelli, kwam op 5.56 minuten boven op de 2744 meter hoge berg.

Afdaling

Na een lange afdaling begon koploper Boulanger aan de slotklim Col d'Izoard. Op de Franse berg werd hij na een vlucht van 124 kilometer in de kraag gevat en gelost door Di Luca, Simoni, Schleck en Eddy Mazzoleni.

Een kilometer onder de top ging Di Luca er alleen vandoor. De renner van Liquigas kwam in zijn bergtrui als eerste boven. Simoni, Schleck en Mazzoleni volgden op een achterstand van tien seconden.

De ontsnapping van de 31-jarige Italiaan hield niet lang stand, want hij werd op de afdaling bijgehaald door zijn drie voormalige metgezellen. Ook Damiano Cunego, die eerder moest lossen, kwam terug in het voorste gelid.

Uiteindelijk reden de vijf koplopers gezamenlijk naar de streep in Briançon, waar Di Luca zijn medevluchters zijn wil oplegde, zijn tweede dagsucces van deze Giro boekte en de roze leiderstrui om zijn schouders kreeg gehangen.