AMSTERDAM - Robin Haase is donderdag in een ware thriller uitgeschakeld voor het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 20-jarige Nederlander verloor in een spannende wedstrijd van de Serviër Boris Pashanski: 6-4, 3-6, 11-9.

Haase, de nummer 133 van de wereld, had in de derde set op 7-6 de mogelijkheid om de wedstrijd uit te serveren, maar bleef zijn zenuwen niet de baas. Pashanski brak vervolgens meteen terug, waarna de strijd gelijk opging tot 9-9. Bij deze stand had Haase op de servicegame van Pashanski twee mogelijkheden om te breaken, maar verloor de game uiteindelijk. Op 10-9 werd Haase zelf gebroken.

Verkerk

De Nederlandse inbreng is door het verlies van Haase bij de mannen beperkt tot Martin Verkerk. De tennisser uit Alphen aan den Rijn mag op de grand slam, waar hij in 2003 furore maakte door de finale te halen, nog eenmaal gebruikmaken van zijn beschermde status.

Verkerk was lang geblesseerd en mocht dit seizoen met deze status aan acht toernooien deelnemen. Roland Garros is het laatste toernooi waarop hij dat nog mag. Bij de vorige zeven mogelijkheden slaagde Verkerk er niet in een wedstrijd te winnen.

Krajicek

Bij de vrouwen vertegenwoordigt Michaëlla Krajicek de Nederlandse eer. Het hoofdtoernooi van Roland Garros start zondag.