PAARL - Het Nederlands cricketelftal heeft woensdag in de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap tegen India veel indruk gemaakt. Het uitstekende veldwerk in het Zuid-Afrikaanse Paarl, met bowler Tim de Leede (4 voor 35) als uitblinker, was evenwel niet voldoende om de Aziatische grootmacht te verrassen: runs tegen 136. Openingsbatsman Daan van Bunge stak met 62 runs in 116 ballen in grote vorm.

Hans Mulder, de teammanager van Oranje, liet aan de vooravond van het duel met India geen twijfel bestaan over de uitslag. "De kans dat wij winnen is even groot als de kans dat het voetbalteam van India ons Nederlands elftal verslaat", grapte hij. Captain Roland Lefebvre: "Alleen als wij een heel goede dag hebben en India een extreem slechte, kunnen we misschien in de buurt komen van iets dat op een goed resultaat lijkt."

Het Nederlands amateurteam liet India, na Australië en Pakistan de derde favoriet bij het WK, niettemin flink schrikken. Na een gewonnen toss trok de wereldkampioen van 1983 opgewekt naar de wickets om een monsterscore van ruim 400 runs neer te zetten. De geconcentreerde bowlers en fielders van Oranje lieten zich echter niet als ballenjongens gebruiken.

Druk op India

De gereputeerde battingside van India stond bijna 50 overs lang onder druk. Dankzij het uitgekiende bowlen van De Leede, Edgar Schiferli (0/49 in 10 overs), Lefebvre (1/27 in 9), Feiko Kloppenburg (1/40 in 10) en Adeel Raja (2/47 in 9) zat een hoog totaal er geen moment in en vielen de wickets regelmatig. De Nederlandse aanval kreeg goede ondersteuning van de fielders, onder wie Bas Zuiderent (een vangbal met duik) en wicketkeeper Jeroen Smits (twee 'catches'). Twee batslieden van India gingen door snel ingrijpen van het Nederlandse veld run out.

Met een score van 52 was Sachin Tendulkar de beste batsman bij India. De Aziatische vedette, die alleen al ruim 20 miljoen euro per jaar verdient met commerciële activiteiten, passeerde daarmee het record van de Pakistaan Javed Miandad, die op 1083 WK-runs bleef steken. Tendulkar (29) kwam woensdag in Paarl op 1111 runs en zal de komende weken zijn recordtotaal ongetwijfeld nog flink opvijzelen.

Srinath

Aan bat was Oranje niet opgewassen tegen de Indiase aanval, waarin fastbowler Srinath al met zijn vierde bal het wicket van Kloppenburg inrekende. Het was zijn 300e slachtoffer in eendaagse wedstrijden. Na de 'duck' van de openingsbatsman van Rood & Wit bleven ook Sussex-speler Zuiderent, de enige profcrickter van Nederland, en De Leede op nul runs steken.

Alleen Daan van Bunge, de nummer twee van de battinglijst, bood langdurige tegenstand. De VCC-speler, tevens lid van de jeugdploeg van de befaamde MCC in Engeland, behaalde met 62 runs een fraaie score. Vlak voor het einde van de wedstrijd ging hij bowled. Ook Schiferli (13) en nummer 10 Smits (26) belandden nog in de dubbele cijfers.

Het geweld van Srinath (4/30) en met name Anil Kumble, die onder meer drie wickets nam in vier overs en uitkwam op 4/32, was Oranje te veel. Op 136 was het gebeurd na een wedstrijd waarin Nederland veel respect afdwong. Komende zondag wacht in het Zuid-Afrikaanse Buffalo Park, East Londen, opnieuw een loodzware tegenstander: Engeland.

/LINK
Regels van Cricket