BONN - In een emotioneel betoog heeft Erik Zabel donderdag als eerste kopstuk van de voormalige Telekom-wielerploeg dopegebruik bekend. De Duitse wielrenner van Milram gaf toe dat hij voor de Ronde van Frankrijk van 1996 gedurende een week het middel epo had uitgetest.

Bekijk video

De 36-jarige Zabel is met 192 overwinningen de succesvolste Duitse renner ooit. Zijn bekentenis volgde op die van vier oud-ploeggenoten, van wie de huidige sportdirecteur van T-Mobile (Rolf Aldag) hem net was voorgegaan. De Deense T-Mobile-ploegleider Brian Holm werd even later de zesde oud-Telekom-coureur die een boekje opendeed.

Bijwerkingen

Aldag en Zabel spraken donderdag voor het eerst over hun epo-gebruik. Aldag begon daarmee in 1995, Zabel een jaar later.

Nederland

Aldag bekende na 1998 via internet verboden prestatiebevorderende middelen vanuit Nederland te hebben besteld.

Hij gebruikte sinds 1995 epo, maar stopte daarmee naar eigen zeggen in 1998. Daarna pakte hij het toch weer op. "Ik heb via internet epo-producten uit Nederland besteld. Ze zaten in kleine flesjes, die ook worden gebruikt voor oogdruppels."

Test

Zabel zei dat hij er na een week mee was opgehouden in verband met bijwerkingen. De zesvoudig winnaar van de groene trui in de Ronde van Frankrijk verklaarde waarom hij ermee was begonnen. "In die tijd leefde in de wielerwereld het gevoel dat successen zonder doping niet meer mogelijk waren. Toen heb ik besloten epo te gebruiken, als test."

In de bewuste Tour won Zabel voor het eerst de groene trui en zegevierde hij in de derde en tiende etappe. "Ik ben bereid de consequenties van het behaalde voordeel voor mijn prestaties te dragen." De Duitser zei dat hij in de fout ging omdat de mogelijkheid werd geboden: "Ik gebruikte dope omdat dat kon.

Het was duidelijk dat er toch geen consequenties aan verbonden zouden zijn. Maar ik heb er spijt van en ik wil ook aan mijn collega's mijn verontschuldigingen aanbieden."

Flesjes

Aldag beschreef gedetailleerd wat hij nam en hoe hij dat in kleine flesjes kreeg aangereikt. Pijnlijk werd het toen een journalist hem na afloop confronteerde met uitlatingen die hij in het recente verleden had gedaan over doping. Aldag zei in dat bewuste interview dat hij nooit iets had genomen, hij zijn gezondheid niet op het spel wilde zetten en geen nacht meer rustig zou kunnen slapen. "Ja, ik heb gelogen. Mijn excuses daarvoor."

Zabel, winnaar van twaalf Tour-etappes en bijna tien klassiekers, moet afwachten wat zijn getuigenis gaat betekenen voor zijn toekomst. "Ik heb de waarheid verteld omwille van de toekomst van de wielersport. Mijn eigen toekomst leg ik nu in jullie handen", stelde Zabel tijdens de persconferentie. Hij had zijn ploeg Milram ingelicht, maar zei niet te weten wat de teamleiding ermee gaat doen.

Schorsing

Zabel hoeft niet te vrezen dat hij naar aanleiding van zijn dopingopenbaringen wordt geschorst. Volgens de code van het mondiale antidopingbureau (WADA) is zijn dopingvergrijp verjaard.

Dopingovertredingen kunnen alleen in de voorgaande acht jaar met terugwerkende kracht leiden tot een sanctie. Bij sporters die hun actieve loopbaan hebben beëindigd, is die termijn slechts vijf jaar.

Zoontje

Het meest emotionele moment voor Zabel brak aan toen hij over zijn zoontje sprak. Herhaaldelijk moest hij pauzeren om zich te herpakken. "Mijn zoontje fietst ook en ik wil hem beschermen. Ik wil niet dat hij terechtkomt in dezelfde problemen. Als ik wil dat hij een eerlijk mens wordt, mag ik hem niet langer voorliegen."

Zabel is het eerste kopstuk van de voormalige Telekom-ploeg dat openlijk uitkomt voor doping. Zijn oud-ploegmaat Jan Ullrich, de Tourwinnaar van 1997, ontkent tot op heden en ook Bjarne Riis, Tourwinnaar van 1996, kwam niet met bekentenissen.

Zabel, Aldag, Holm en de oud-renners Bert Dietz, Christiann Henn en Udo Bölts kwamen inmiddels uit voor het gebruik van verboden middelen. Ook verzorgers en dokters hebben het dopegebruik in de Telekom-ploeg bevestigd. Van de negen renners die Team Telekom in 1996 naar de Tour stuurde, hebben er inmiddels vijf dopegebruik toegegeven.