LOS ANGELES - Het arbitragepanel van het Amerikaanse antidopingbureau USADA verwacht binnen zes tot zeven weken uitspraak te doen in de zaak rond wielrenner Floyd Landis.

Bekijk video

Dat is woensdag duidelijk geworden na afloop van de hoorzittingen die in totaal negen dagen in beslag namen.

In het slotbetoog oordeelde de advocaat van USADA dat er voldoende bewijs is dat Landis vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk dope heeft gebruikt. "Als de feiten niet aan jouw kant zijn, dan ga je mensen beschuldigen", verwees raadsman Richard Young naar de commotie rond de getuigenis van oud-renner Greg Lemond.

Testosteron

"De wetenschap is solide. Landis had een extreem hoge waarde van testosteron in zijn urinemonster dat is afgenomen na de zeventiende etappe van de Tour. Hij heeft de regels van het wielrennen overtreden en is gepakt."

Laboranten

De advocaat bleef erbij dat de testen in het lab in Parijs toentertijd goed zijn uitgevoerd en dat laboranten zeker niet de kwade geniën zijn zoals het kamp van Landis beweerde. In het slotpleidooi bestreed de raadsman van Landis dit. "We hebben nooit gezegd dat ze de kwade geniën zijn. Maar geniaal zijn ze zeker niet. Het is toch verbazingwekkend dat mensen die pas zes maanden in opleiding zijn, de monsters van de Tour-winnaar al mogen testen", aldus Maurice Suh.