ATHENE - Clarence Seedorf is de meest succesvolle Nederlander ooit in de Champions League en Europa Cup I. De speler van AC Milan won woensdagavond zijn vierde titel in de Champions League, door in de finale van het toernooi van Liverpool te winnen (2-1).

Seedorf speelde vijf finales op het hoogste Europese niveau. Met AC Milan verloor hij één keer. Hij won het toernooi met Ajax, Real Madrid en zijn huidige werkgever (twee keer).

Geen enkele Nederlander speelde zoveel finales. Johan Cruijff, Edgar Davids, Barry Hulshoff, Piet Keizer, Frank Rijkaard en Wim Suurbier speelden allen vier keer een eindstrijd. Davids was de minst succesvolle landgenoot; hij won slecht één keer. De overige spelers pakten allen drie keer de hoofdprijs.

Dochters

Uitgelaten als een kleine jongen rende Clarence Seedorf woensdagavond over het veld van het Olympisch stadion in Athene.

Direct na de finale droeg hij de cup op aan zijn twee dochtertjes in Nederland. Voor de camera van Studio Sport zei hij: "Deze is ook voor jullie. Ik hou van jullie en mis jullie."

Emoties

Seedorf vertelde dat hij de emoties die deze prijs bij hem oproept moeilijk onder woorden kan brengen. "Het is ongelofelijk. Ik speel elf jaar Champions League en heb vier keer gewonnen. Ik mag niet klagen en ben blij dat ik dit mag meemaken."

AC Milan kwam dit seizoen uit een diep dal. De club was betrokken bij een omkoopschandaal en startte de Italiaanse competitie met een aantal punten minder. In de Champions League kon de club de ellende van zich afspelen. Seedorf bedankte niet alleen zijn ploeggenoten maar ook alle andere medewerkers van AC Milan: "Het was een moeilijk jaar en dat brengt emoties met zich mee. Iedereen om het elftal heen heeft moeten vechten om ons uit dat diepe dal te trekken."