ATHENE - AC Milan heeft woensdag in Athene de finale van de Champions League gewonnen. In de eindstrijd was de Italiaanse topploeg, met Clarence Seedorf in het basiselftal, met 2-1 te sterk voor Liverpool.

Clarence Seedorf speelde woensdagavond in de eindstrijd van de Champions League tegen Liverpool niet zo'n dominante rol als tijdens zijn voorgaande optredens in het belangrijkste Europese bekertoernooi. De vreugde bij de middenvelder van AC Milan was er echter niet minder om toen hij na een zwaarbevochte overwinning (2-1) voor de vierde keer in zijn loopbaan de cup met de grote oren in ontvangst mocht nemen.

Inzaghi

Niet Nederlands meest succesvolle clubvoetballer maar Filippo Inzaghi had het grootste aandeel in de revanche van AC Milan voor de smadelijke nederlaag van twee jaar geleden tijdens de eindstrijd van de Champions League in Istanbul. De levensgevaarlijk spits maakte beide Italiaanse doelpunten.

De amusementswaarde van de tweede finale tussen AC Milan en Liverpool binnen twee jaar was een stuk lager dan twee jaar geleden in Turkije. AC Milan opende afwachtend en leed voor rust ongekend veel balverlies. Liverpool startte met Dirk Kuijt als enige spits. De Engelsen kregen wel de eerste twee kansen van de eindstrijd.

Linksback Mark Jankulovski van AC Milan kreeg in de tiende minuut geen controle over een riskante terugspeelbal van Seedorf. Kuijt profiteerde dankbaar en bracht Jermaine Pennant in stelling. De rechtshalf stuitte op doelman Dida.

De Brazilaanse keeper had in de 27e minuut geluk dat een schot van Xabi Alonso net naast zijn doel belandde. De Spaanse middenvelder van Liverpool leidde op slag van rust onbedoeld de fortuinlijke openingstreffer van AC Milan in. Scheidsrechter Herbert Fandel uit Duitsland floot voor een vrije trap toen Xabi Alonso aanvaller Kaka op de rand van het strafschopgebied naar de grond werkte.

Openingstreffer

Pirlo schaarde zich achter de bal en raakte de bovenarm van zijn inlopende ploeggenoot Inzaghi. Doelman Pepe Reina lag al in de hoek van het doel. Hij kon niet meer voorkomen dat een van richting veranderde schot in de openingstreffer veranderde: 1-0.

Trainer Benitez van Liverpool dirigeerde Boudewijn Zenden vlak na rust richting de kant. De Limburger had de pijn in zijn gekwetste enkele met een injectie laten verdoven. Hij kon daardoor starten maar speelde geen rol van betekenis. Hij moest na een uur plaatsmaken voor Harry Kewell.

Gelijkmaker

Steven Gerrard kreeg de beste kans op de gelijkmaker. Ook de sterspeler van Liverpool kon Dida niet verschalken. Inzaghi bewees in de 82e minuut wel waarom hij al jaren één van de meest gevaarlijke spitsen van Europa is. Hij ontweek de buitenspelval en promoveerde een subtiel steekpassje van Kaka tot zijn tweede doelpunt van de finale: 2-0.

Uitgerekend Kuijt gaf Liverpool nog even het idee dat succesvolle inhaalrace nog tot de mogelijkheden behoorde. De Katwijker kopte in de 89e minuut de aansluitingstreffer achter Dida. Het was zijn eerste velddoelpunt in de Champions League: 2-1.

Kuijt

Kuijt scoorde zoals beloofd voor zijn ernstig zieke vader. Hij kwam in de resterende speeltijd niet meer dichtbij de tweede hoofdprijs uit zijn loopbaan. AC Milan speelde de wedstrijd in tegenstelling tot twee jaar geleden rustig uit. In de prijzenkast van Kuijt staat tot dusver alleen een met FC Utrecht gewonnen KNVB-beker.

De oud-Feyenoorder kan vooralsnog alleen maar dromen van een loopbaan als die van Seedorf of Maldini. De 31-jarige middenvelder won de veertiende hoofdprijs uit zijn loopbaan. Maldini mocht voor de vijfde keer de Champions League in ontvangst nemen.

AC Milan wint Champions League