PINEROLO - Alessandro Petacchi heeft woensdag zijn derde ritzege behaald in de Ronde van Italië, zijn 22e in totaal. De Italiaanse wielrenner was in de elfde etappe van Serravalle Scrivia naar Pinerolo over 192 kilometer de beste in de massasprint.

Hij bleef landgenoot Gabriele Balducci en de Australiër Robbie McEwen net voor.

De spurt werd andermaal ontsierd door een valpartij. Vlak voor de streep gingen veel renners, onder wie wereldkampioen Paolo Bettini, op het natte en beschilderde wegdek onderuit. De voorste coureurs ontsnapten aan die misère.

Petacchi achterhaalde met zijn zege op de winnaarslijst van de Giro de legendarische Fausto Coppi. Beiden delen nu de zevende plaats. Om aanvoerder Mario Cipollini te bedreigen, moet de 33-jarige Petacchi nog wel een tijdje jaren doorgaan. 'Mooie Mario' kwam in zijn rijke carrière tot liefst 42 ritoverwinningen, een meer dan Alfredo Binda.

Leiderstrui

De 38-jarige Italiaan Andrea Noè mocht zich op het erepodium melden voor een nieuwe roze leiderstrui. Hij heeft nog altijd ruim een minuut voorsprong op landgenoot Marzio Bruseghin en de Spanjaard David Arroyo.

Na de twaalfde etappe zal het klassement er anders uitzien. Donderdag is de karavaan voor het eerst te bewonderen in de Alpen. Tijdens de 163 kilometer route van Scarlenghe naar Briançon in Frankrijk moeten de renners onder meer over de Colle dell'Agnello (2744 meter) en de Col d'Izoard (2360 m), bekend uit de Tour.

Met de bergen in het vooruitzicht waagde het peloton zich woensdag niet aan grote avonturen. De Fransman Mickaël Buffaz ontsnapte bijna per ongeluk. Hij bemoeide zich onderweg met een premiesprint en zag, toen hij even later achterom keek, helemaal niemand meer.

Met dank aan de 'achtervolgers' was Buffaz' voorsprong ondanks een inzinking bij kilometerpaal 128 meer dan negen minuten. Veel illusies maakte hij zich niet. Veertien kilometer voor de streep stoven de knechten van de sprinters hem voorbij.