ALKMAAR - Het bestuur van AZ is zondag niet aanwezig in de Amsterdam ArenA bij de wedstrijd tussen Ajax en AZ voor een plaats in de voorronde van de Champions League. Dat maakte de Alkmaarse voetbalclub woensdag bekend.

Het bestuur wil zich op deze manier solidair tonen aan de eigen supporters, die de wedstrijd boycotten. De supportersvereniging en de club vinden de voorwaarden van de lokale autoriteiten in Amsterdam onacceptabel.

De supportersvereniging van AZ was van plan met 1600 personen naar Amsterdam te reizen, maar de Amsterdamse autoriteiten willen bij het uitvak niet meer dan tien bussen toestaan. AZ-fans mogen alleen via de zogeheten combi-regeling naar de Arena.

Publieksonvriendelijk

Ze kunnen daarbij kiezen tussen een volgens hen 'dure en publieksonvriendelijke' treincombi en de buscombi van maximaal tien bussen. AZ en de supporters van de club hebben na de uitwedstrijd tegen Ajax in december al geklaagd over de ontvangst van de Alkmaarse aanhang in Amsterdam.

De toegestane capaciteit is daarna wel verhoogd, maar in Alkmaarse ogen onvoldoende. Voorheen mochten tien gewone bussen fans vervoeren, inmiddels mogen dat dubbeldeksbussen zijn. Daarmee is het aantal te vervoeren AZ-fans gestegen van 450 naar 650.

Onvoldoende

AZ en zijn supporters vinden deze stijging onvoldoende en stellen zich in een gezamenlijke verklaring op het standpunt dat het bezoek alleen acceptabel is als 1600 mensen per bus naar Amsterdam mogen. De trein is volgens AZ geen optie, alleen al omdat deze reis circa 60 procent duurder is.

Als teken van protest zal er zondag één bus vanuit Alkmaar naar Amsterdam rijden, met daarin welgeteld drie leden van de supportersvereniging. Via spandoeken zullen zij hun ongenoegen kenbaar maken.