HILVERSUM - De KNVB speelt de komende vijf jaar geen vriendschappelijke wedstrijden meer tegen Marokko. Henk Kesler, directeur betaald voetbal, heeft dit woensdag gezegd naar aanleiding van het wangedrag van Marokkaanse fans in het duel tussen Jong Oranje en Jong Marokko (0-2) dinsdag in het stadion van Willem II in Tilburg.

"Het is nu al een paar keer uit de hand gelopen. De fans van Marokko willen zich blijkbaar niet gedragen. Het lijkt me daarom tijd voor een afkoelingsperiode voor oefenwedstrijden tegen Marokko. De komende vijf jaar lijkt me een goede periode", aldus Kesler.

Honderden Marokkaanse fans bestormden na afloop van de wedstrijd het veld, gooiden met stoeltjes en hoekvlaggen en sloopten ook andere onderdelen van het stadion, zoals doelen en reclameborden.

Verzoek

Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg, zelf toeschouwer van de wedstrijd, was erg teleurgesteld. "De KNVB had een verzoek gedaan om in Tilburg te mogen spelen. We wisten uit het verleden van eerdere ongeregeldheden, maar dit was een vriendschappelijk duel tussen twee jeugdploegen. Van dreigend geweld was vooraf niets gebleken".

Vreeman besloot tijdens de wedstrijd het aantal agenten buiten het stadion te verhogen van zeventig naar honderd. "Ik wilde voorkomen dat fans naar het stadscentrum zouden gaan." Uiteindelijk werden 25 supporters gearresteerd.

Vast

Daarvan zitten er nu nog vier verdachten vast. De vier, die tussen de 17 en 39 jaar oud zijn, worden verdacht van mishandeling, vernieling en openlijke geweldpleging.

De vier komen uit IJsselstein, Den Bosch, Utrecht en Eindhoven. Van de overige 21 vandalen zijn twaalf direct na verhoor heengezonden, onder wie vier minderjarigen. De overige hooligans zullen vermoedelijk nog woensdag met een dagvaarding worden vrijgelaten.

Opheldering

De Partij van de Vrijheid heeft woensdag de ministers Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om opheldering gevraagd. De fractie in de Tweede Kamer wil een stadionverbod van vijf jaar voor Marokkaanse teoschouwers bij wedstrijden met Marokkaanse ploegen.

Kesler liet weten dat de KNVB de schade in het stadion van Willem II zal vergoeden. "De KNVB is volgens afspraak verantwoordelijk voor de schade en die zullen we vergoeden."

Hekken

De bond vond niet dat het de situatie van tevoren heeft onderschat. "We willen in Nederland nou eenmaal geen hoge hekken meer om het voetbalveld. Het is daarom lastig en ondoenlijk om mensen die gelijktijdig over de omheining komen, tegen te houden", zei een woordvoerder.

Bondscoach Foppe de Haan reageerde geschrokken. "Misschien moeten we zeggen dat we dit soort wedstrijden tegen Marokko nooit meer spelen. Maar dan zijn we met zijn allen wel ver weggezakt in dit land. Dat moeten we niet accepteren."