TILBURG - De KNVB overweegt serieus om de komende tijd geen vriendschappelijke wedstrijden meer te spelen tegen Marokko.

Bekijk video: Willem II verhaalt schade op KNVB

"Marokkaanse supporters kunnen zich kennelijk niet gedragen", zei woordvoerder Frank Huizinga van de KNVB.

"Het is niet de eerste keer dat een wedstrijd tegen Marokko door supportersgedrag verpest wordt." Eerder al waren er problemen met Marokkaanse voetbalfans in Arnhem, Enschede en Utrecht.

Onderschat

Huizinga vindt niet dat de KNVB de situatie van tevoren onderschat heeft. "We willen in Nederland nou eenmaal geen hoge hekken meer om het voetbalveld. Het is daarom lastig en ondoenlijk om mensen die gelijktijdig over de omheining komen, tegen te houden."

Beschaamd

De Marokkaanse voetbalbond is zeer beschaamd volgens de KNVB-woordvoerder. Officials hebben na de chaotische taferelen via de omroepinstallatie van het Willem II-stadion in Tilburg laten weten dat dit soort gedrag schandalig is en dat ze zich kapot schamen voor hun supporters.

Schade

Willem II gaat de schade aan het stadion, dinsdag veroorzaakt door Marokkaanse voetbalsupporters, verhalen op de voetbalbond KNVB. Hoe hoog de kosten zijn, moet in de loop van de week blijken.

Dat zei algemeen directeur Frank Molkenboer van Willem II na afloop van de ontaarde wedstrijd.

Molkenboer vindt de emotionele schade erger. Een aantal van zijn stewards heeft rake klappen gekregen en is gewond geraakt. "Maar het is ook vervelend voor al die ouders met kinderen, die hier normaal gesproken altijd veilig naar een wedstrijd kunnen komen."

Onhoudbaar

De veiligheidscoördinator van Willem II besloot in overleg met de KNVB vlak na rust al de ballenjongens- en meisjes van het veld te halen omdat er allerlei voorwerpen door de lucht vlogen. Even voor het eindsignaal werden ook de stewards teruggetrokken.

"De situatie was onhoudbaar. Ze werden van alle kanten bekogeld. En het zijn maar vrijwilligers", vertelde Molkenboer.