TILBURG - Het chaotisch verlopen duel tussen Jong Oranje en Jong Marokko is dinsdagavond na afloop compleet uit de hand gelopen. Bij de oefenwedstrijd in Tilburg zijn 26 supporters aangehouden.

Bekijk video

Meerdere stewards zijn gewond geraakt, zei een politiewoordvoerder woensdagochtend op Radio 1.

Honderden Marokkaanse fans bestormden dinsdag na de wedstrijd het veld, gooiden met stoeltjes en hoekvlaggen en sloopten ook andere onderdelen van het stadion, zoals doelen en reclameborden.

De autoriteiten waren hier duidelijk niet op berekend. Een kleine groep veiligheidsmensen probeerde de orde te herstellen, maar werden in het nauw gedreven. Zelfs de spelers van Jong Marokko kregen het er benauwd van.

El Ahmadi

Jong Oranje verloor de wedstrijd uiteindelijk met 0-2. Twente-speler Karim El Ahmadi en Adil Chihi (strafschop) scoorden na de pauze.

Onderbroken

Al in de eerste helft zag de Belgische scheidsrechter zich genoodzaakt het duel een paar keer stil te leggen om de stewards de gelegenheid te geven opgeschoten voetbalsupporters van het veld te halen.

Die waren eenvoudigweg over de omheining geklommen en maakten een rondje over het veld.

Ballenjongens

In de tweede helft vloog al een aantal stoeltjes het veld op als reactie op de goals die Marokko maakte. Een aantal ballenjongens en -meisjes werd in de tweede helft uit voorzorg van het veld gehaald.

De stadionomroeper had vlak na rust al aangegeven, in het Nederlands en Marokkaans, dat bij verdere overtredingen de wedstrijd zou worden gestaakt. Dat dreigement werd echter niet uitgevoerd.

Leuk

Foppe de Haan heeft als trainer al veel meegemaakt, maar wat er dinsdag na afloop van het oefenduel tussen Jong Oranje en Jong Marokko gebeurde, had de Fries nog niet eerder gezien.

"Al toen ik in de eerste helft twee supporters het veld op zag lopen, dacht ik van: wat is dit?", aldus De Haan na afloop. "Ik ben voetbaltrainer geworden omdat ik het ooit leuk vond."

Nooit meer

Vooraf gingen er al geluiden op om het duel niet door te laten gaan. De Haan was daar geen voorstander van. Nu denkt hij daar anders over.

"Blijkbaar kan het dus niet. Dat is jammer. Misschien moeten we wel zeggen dat we dit soort wedstrijden tegen Marokko nooit meer spelen. Maar dan zijn we met z'n allen wel ver weggezakt in dit land."

"Als je zegt dat we dit soort duels nooit meer spelen, hebben we ons bij de huidige situatie in Nederland neergelegd", zei De Haan verder. "Dat moeten we niet accepteren. Ik doe dat in ieder geval niet. Helaas ben ik geen Balkenende."

EK

Het duel gold voor Nederland ter voorbereiding op het Europees kampioenschap, van 10 tot en met 23 juni. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan verdedigt in eigen land de titel.

Supporters betreden het veld