MUIDERBERG - Richard Krajicek en zijn Australische coach Rohan Goetzke hebben hun samenwerking na ruim twaalf jaar beëindigd. Wegens de langdurige elleboogblessure van de tennisser hebben beiden een moeilijke periode gehad. Na de nieuwe elleboogproblemen bij Krajicek bij het toernooi in Milaan besloten ze uit elkaar te gaan.

"De afgelopen 2,5 jaar waren zwaar voor mij, maar ook voor Rohan", licht Krajicek op zijn website toe. "Aan het einde van vorig jaar hebben we hard gewerkt om klaar te zijn voor 2003. Maar na de problemen met mijn elleboog in Milaan, hebben we besloten dat het heel moeilijk is om door te gaan als we steeds moeten stoppen en opnieuw moeten beginnen door een blessure. We zijn tot de conclusie gekomen dat het beter is ieder onze eigen weg te gaan."

Wegens de goede relatie die de twee de afgelopen jaren hebben opgebouwd, wil Krajicek zijn coach niet langer in de weg staan. "Hij moet andere kansen kunnen benutten als hij die krijgt. Hij kan nu een beslissing nemen zonder dat hij zich zorgen over mij hoeft te maken. In deze fase van mijn carrière kan ik daar vrede mee hebben."

Gelukkig

Krajicek, die door de elleboogblessure vorige week het Daviscupduel met Zwitserland miste, is niet van plan met een andere coach aan de slag te gaan. Gezien de ervaring die hij heeft opgedaan en het advies dat hij van Goetzke heeft gekregen, gelooft hij dat hij het in zijn eentje kan. "Alleen als ik voel dat het niet werkt, zal ik naar een andere oplossing gaan zoeken. Als Goetzke besluit met een ander aan de slag te gaan, kan ik alleen maar zeggen dat die speler heel gelukkig kan zijn."

Vriendschap

Goetzke heeft nog geen duidelijke plannen voor de toekomst. "Ik zal wel zien wat er op mijn pad komt", aldus de Australiër. "Ik wil benadrukken dat mijn vriendschap absoluut zal blijven bestaan. De afgelopen twee jaar zijn niet makkelijk geweest, maar als zijn lijf gezond is, is Richard nog altijd een van de beste spelers. Ik hoop dat hij dat kan laten zien."

Sinds oktober 1990 reisde Goetzke met Krajicek de wereld rond. Hij leefde met hem toe naar de toernooien en leidde de Nederlander naar de toptien van de wereld met zeventien toernooizeges waaronder Wimbledon in 1996. Tijdens Krajiceks langdurige blessure aan de elleboog kwam hun samenwerking al op een breekpunt te staan, maar toen Krajicek vorig jaar in Rosmalen na 22 maanden zijn rentree kon maken, bleef Goetzke hem trouw.

Wimbledon

Ze beleefden samen weer een hoogtepunt met een kwartfinale op Wimbledon. Door een voetblessure, die hij opliep bij de US Open, moest Krajicek opnieuw revalideren. Krajicek begon met vertrouwen aan het nieuwe seizoen, maar de opspelende elleboogblessure veroorzaakt opnieuw vertraging. Hij hoopt op tijd fit te zijn voor het ABN Amro-toernooi, dat volgende week in Rotterdam wordt gehouden.

Hij wordt in 2004 toernooidirecteur van het evenement in Ahoy', maar hij heeft al laten doorschemeren ook in dat jaar nog te willen blijven tennissen.