HAMBURG - De artsen Lothar Heinrich en Andreas Schmid hebben bij de Duitse wielerploeg Telekom zelf epo toegediend. Oud-renner Bert Dietz heeft dit maandag in het praatprogramma Beckmann van de Duitse televisiezender ARD verklaard.

"De artsen hebben - wanneer ze zelf aanwezig waren - zelf de epo ingespoten. Wanneer ze er niet waren lieten ze het over aan de verzorgers, zoals Jeff d'Hont", aldus Dietz. Dietz reed tussen 1994 en 1998 aan de zijde van de voormalige Tourwinnaars Bjarne Riis en Jan Ullrich bij Telekom.

Vorige maand liet D'Hont in zijn boek al weten dat er bij Telekom sprake was van systematisch gebruik van dope. De artsen Heinrich en Schmid werden daarop voorlopig geschorst door T-Mobile, de opvolger van Telekom.

Handleiding

Dietz gaf in de uitzending toe sinds 1995 zelf systematisch verboden middelen te hebben genomen. Hij kreeg in dat jaar van de twee artsen een handleiding over epo.

"Ze vertelden daarbij dat als we vooraan wilden blijven meerijden we waarschijnlijk dit nieuwe middel moesten proberen. Er werd heel duidelijk aangegeven wat het middel deed en welke bijwerkingen en risico's met het gebruik gepaard gingen. Toen werd er in principe besloten dat we het zouden gaan doen", aldus de oud-renner.

Contract

De renners werden daarbij volgens Dietz tussen de regels door onder druk gezet. "Tijdens de gesprekken met de artsen ging het eerst over het wielrennen in het algemeen, maar daarna werd de aandacht verlegd naar de situatie van Telekom, dat er druk was in het voorjaar."

"Het werd ook zo gebracht dat als je het niet zou gebruiken je waarschijnlijk zo slecht zou presteren dat je contract aan het einde van het seizoen niet verlengd zou worden."

Dietz behaalde in 1995 het grootste succes uit zijn loopbaan met een ritzege in de Ronde van Spanje. In 1998 stapte hij van Telekom over naar Team Nürnberger. Hij beëindigde in 2000 zijn loopbaan.

Verleden

De woordvoerder van Telekom noemde de uitlatingen van Dietz een bevestiging van de reactie van de ploeg op de beschuldigingen van D'Hont. "We zullen met een duidelijke lijn verder gaan om het verleden te verwerken. Daarbij zullen we ook gesprekken voeren met mensen die nog steeds bij de ploeg betrokken zijn", aldus zegsman Christian Frommert.