NOORDWIJK - In april neemt Phillip Cocu een beslissing over zijn toekomst. Het contract van de middenvelder loopt af bij Barcelona en hij twijfelt of hij na vijf jaar zijn loopbaan zal voortzetten bij de gewezen topclub. Als de international vertrekt gaat hij of naar Engeland of terug naar PSV.

"Ik wil het niet over Barcelona hebben", zegt Cocu eerst beslist voor de interviewsessies van de spelers van het Nederlands elftal in hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Rust wil de allrounder. "Ik hoop dat we eindelijk een goede reeks neerzetten, zodat er rust in de tent komt. Wat mij betreft blijft de trainer, Antic, na dit seizoen nog drie jaar, dan is er tenminste duidelijkheid."

Een uitlaatklep zijn de drie dagen bij Oranje niet, meent Cocu. "We spelen woensdag tegen Argentinië, komen donderdag terug in Barcelona en spelen zaterdag alweer. Maar of het nu goed of slecht gaat bij de club, het is altijd prettig bij Oranje te zijn. En dit is een testcase voor Tsjechië."

Hectiek

Hij wilde al eerder een besluit nemen over zijn toekomst, maar door alle hectiek bij Barcelona wacht Cocu daarmee tot april. "Uiterlijk april. Ik had gehoopt nu een beslissing te kunnen nemen, maar door de situatie bij de club en wat er allemaal gaande is, richt ik me eerst volledig op het voetbal. Dat heb ik ook tegen mijn zaakwaarnemer gezegd, ik wil alles op Barcelona zetten."

Vreemd is wel dat Barcelona hem nog steeds geen aanbieding heeft gedaan. Het gevaar bestaat dat Cocu transfervrij vertrekt. "Hoe zij denken interesseert mij niets. Ik ga op mijn gevoel af en weet het nog niet. Blijf ik bij Barcelona? Het leven is er fantastisch, maar je moet ook kijken naar het toekomstperspectief."

Bang dat de club wil afrekenen met de Nederlanders na het ontslag van Louis van Gaal is hij zeker niet. "Dat leeft helemaal niet. Een tweede optie is: ga ik naar een ander land? Maar dan moet ik me met mijn gezin weer ergens anders vestigen, en over een paar jaar moeten we dan weer verhuizen."

"Als ik naar een ander land ga, heeft Engeland duidelijk mijn voorkeur. Daar doe ik niet moeilijk over. Of, keer ik terug naar Nederland? Dan wordt het PSV. Daar ligt een stuk verleden van mij. Ik weet dat er interesse is, al zijn er geen concrete contacten. PSV is wel op tijd bezig met de toekomst, om te voorkomen dat ze aan het langste eind trekken."