ATHENE - Griekenland zet zich vanaf maandag schrap voor de invasie van tienduizenden voetbalfans die woensdag de Champions League-finale in Athene komen bezoeken.

De autoriteiten verwachten ongeveer 35.000 fans van Liverpool en AC Milan met tickets en nog eens 15.000 die op de bonnefooi naar Griekenland afreizen.

Meer dan 7500 politieagenten en duizenden beveiligers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de hoofdstad. Griekenland heeft een deel van het veiligheidsplan van de Olympische Spelen in 2004 geactiveerd, met onder meer de inzet van camera's, helikopters en een autovrije zone rondom het stadion.

Verfkogels

De Griekse politie introduceert woensdag een nieuw wapen tegen voetbalvandalisme. Relschoppers zullen worden beschoten met verfkogels. "De kogels zijn niet alleen pijnlijk voor hooligans", legt een woordvoerder van de Griekse politie uit. "Dankzij de gekleurde kogels kunnen we relschoppers ook beter herkennen."

Personeel

De regering heeft contact gelegd met Italië en Engeland om notoire relschoppers te kunnen weren. Maar waar de Griekse minister Byron Polidoras, verantwoordelijk voor de openbare veiligheid, zich het meest zorgen over maakt, zijn de acties van zijn eigen personeel op de finaledag.

De Griekse politiebonden hebben een demonstratie aangekondigd slechts drie uur voor de finale. De agenten willen meer loon en betere werkomstandigheden. "Deze actie van de bonden is fout en moet niet plaatsvinden", aldus Polidoras. "Het kan een smet op dit grote evenement zijn en de natie in verlegenheid brengen."

Fandel

De Duitse scheidsrechter Herbert Fandel leidt woensdag de finale van de Champions League. De 43-jarige arbiter floot vorig jaar de eindstrijd van de UEFA-beker tussen Sevilla en Middlesbrough. Tijdens het wereldkampioenschap kwam hij niet in actie.

Fandel krijgt in Athene assistentie van zijn landgenoten Carsten Kadach, Volker Wezel en Florian Meyer.