FIORANO MODENESE - De Noor Kurt-Asle Arvesen heeft zondag de achtste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De wielrenner van Team CSC versloeg na 194 kilometer de Italiaanse wereldkampioen Paolo Bettini en de Kazach Assan Bazajev in de sprint van een kopgroep.

Danilo Di Luca is zijn roze trui al een paar dagen kwijt aan zijn landgenoot Marco Pinotti (T-Mobile), maar de kopman van Liquigas vindt de luwte voorlopig prima.

Dinsdag kunnen de toppers zich niet langer schuil houden, als er een bergrit op het programma staat. De finishplaats, met de mooie naam Santuario Nostra Signora Della Guardia, ligt op hoogte na een slotklim van 9 kilometer.

Initiatief

In het weekeinde was het initiatief nog aan de renners die gokken op een dagsucces. Voor Petacchi was het zaterdag alweer zijn tweede. Hij won de zevende en langste etappe, als gebruikelijk in de massasprint.

De finish lag op het autocircuit van Mugello, doorgaans beheerst door de krachtbronnen van Ferrari. Petacchi, die eerder de derde rit won, versloeg met miniem verschil de Noor Thor Hushovd en de Italiaan Paolo Bettini. De wereldkampioen werd een dag later tweede.

21 etappes

Petacchi (33) won in totaal 21 etappes in de Giro. "Ik heb nog altijd een grote sprint in de benen", verklaarde de dagwinnaar, die keurig door zijn Milram-ploeggenoten aan de streep werd afgeleverd voor het ultieme sprintduel. Hushovd kwam heel dichtbij, maar miste de kracht de Italiaan nog af te troeven.

Een dag later was het woord niet aan de sprinters, maar aan een groep van 22 vluchters. Onder hen geen Nederlander, maar wel de Australische Rabo-coureur William Walker.

Hij probeerde vergeefs te demarreren en had vervolgens niets te zoeken in de sprint, waarin de 32-jarige Arvesen Bettini aftroefde. Voor Arvesen was het zijn tweede dagzege in de Giro, waar hij in 2003 ook al eens won.

Bedreiging

De Italiaan Andrea Noè was zondag in de kopgroep de grootste bedreiging voor leider Pinotti, maar toen deze in de gaten kreeg dat hij nog een halve minuut marge zou overhouden, vond hij het verder wel best.

Pinotti eindigde in het peloton, op 4.19 van dagwinnaar Arvesen. Nummer twee Bettini stond voor de tweede dag op rij op het podium, maar zonder bloemen. "Wat kan ik zeggen? Ik heb vandaag 200 kilometer aangevallen, zonder succes. Ik heb mijn best gedaan, misschien is het morgen beter."