HAMBURG - Tennisser Roger Federer heeft zondag in Hamburg een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van Rafael Nadal op gravel van 81 wedstrijden. De Zwitserse nummer één van de wereld was in de finale van het toernooi uit de Masters Series in Hamburg met 2-6 6-2 6-0 te sterk voor de Spanjaard.

"Ik wilde graag degene zijn die de serie van Rafael zou beëindigen. Dat is mij gelukt", jubelde Federer.

In de vijf eerdere ontmoetingen tussen de twee sterren van het internationale tennis ging de zege steeds naar Nadal. Ook vorige maand triomfeerde de tweevoudig winnaar van Roland Garros ten koste van Federer in Monte Carlo.

Scenario

Zondag leek de partij volgens het 'vertrouwde' scenario te verlopen. De 20-jarige Nadal begon sterk en pakte de eerste set met 6-2.

In de eerste game van het tweede bedrijf kreeg de Spanjaard meteen kansen om de service van Federer te breken. De Zwitser bleef echter overeind en wist Nadal in de game daarop zijn servicepunt af te nemen. Hij legde hiermee de basis voor de winst in de tweede set en domineerde in de beslissende set.

Nederlaag

Nadal baalde van het einde van zijn prachtige reeks waarmee hij in twee jaar dertien titels op rij veroverde. Hij kon er echter vrede mee hebben dat Federer voor zijn eerste nederlaag in jaren verantwoordelijk was. "Als ik van iemand had moeten verliezen, dan was het van Roger", stelde Nadal.

"Ik denk dat ik vandaag mentaal niet zo sterk was als normaal. Je hebt van hem ook nooit gewonnen voordat een partij over is. Hij kwam heel sterk terug. Ik feliciteer hem bij deze met zijn prachtige toernooi en wens hem veel succes bij Roland Garros."

Grandslam

Het toernooi in Parijs is de enige grandslam die op de erelijst van Federer ontbreekt. Nadal leek daarbij voor de Zwitser een sta in de weg te worden, maar door de triomf van zondag kan Federer met vertrouwen uitkijken naar Roland Garros, dat op 27 mei begint.

Hij was al voor de vierde keer succesvol in Hamburg, waar hij niet overtuigend begon wegens de breuk met zijn coach Tony Roche. "Het fantastisch om hier weer te winnen. Ik ben verliefd geworden op dit toernooi."

Waardering

De Zwitser sprak nog wel met veel waardering over Nadal. "82 Wedstrijden winnen is echt een ongelooflijke reeks. Ik heb heel veel respect voor hem en voor zijn prestatie", zei Federer over zijn Spaanse rivaal.

Jankovic

De Servische tennisster Jelena Jankovic heeft het toernooi in Rome op haar naam gebracht. De als derde geplaatste speelster uit Servië zette in de finale dan als tweede gerangschikte Russin Svetlana Koeznetsova met 7-5 6-1 op zij.

In het Marokkaanse Fes ging de eindzege naar Milagros Sequera uit Venezuela. Zij versloeg in de eindstrijd de Canadese Aleksandra Wozniak met 6-1 6-3.