ROOSENDAAL - Excelsior heeft zondag bij RBC Roosendaal een kostbare zege laten liggen. De Rotterdamse ploeg waande zich iets te vroeg veilig bij een voorsprong van 1-0. Met tien man, na een domme rode kaart voor routinier Henk Vos, kwamen de strijdlustige Brabanders in de slotfase alsnog op gelijke hoogte: 1-1.

De thuisclub was door trainer Rob Meppelink vooral gewaarschuwd voor de individuele acties van vleugelspits Andwelé Slory. De 24-jarige topscorer van Excelsior (twaalf treffers) kreeg woensdag het verrassende nieuws te horen dat hij door bondscoach Marco van Basten in de voorlopige selectie van Oranje voor de oefentrip komende maand naar Azië is opgenomen.

De toekomstige Feyenoorder kwam aan de rechterkant echter weinig in het spel voor. Met een schot voorlangs en een iets te hoge uithaal liet Slory in de eerste helft nog wel iets van zijn klasse zien.

Rust

Bruins, die komend seizoen eveneens naar Feyenoord overstapt, viel ook af en toe in positieve zin op. De nummer 10 van Excelsior toonde aan de bal rust en overzicht. In de zesde minuut demonstreerde de speler van Jong Oranje zijn offensieve kwaliteiten. Na een indrukwekkende solo schoot hij hard in, 0-1.

RBC viel weinig creatief aan, Excelsior koesterde vanuit een gesloten defensie de kostbare voorsprong. RBC-schoten van Sven Delanoy (redding Zwarthoed) en Edouard Duplan (lat) waren kansrijk.

Na de rode kaart voor invaller Henk Vos, die binnen een paar minuten twee keer geel kreeg wegens aanmerkingen op de leiding, leek RBC verloren. Daar dacht Duplan in de 78e minuut anders over, 1-1. Daardoor is de strijd om het eredivisieticket, met donderdag de return op Woudestein, nog helemaal open.

VVV

VVV Venlo won zondag zijn eerste wedstrijd van RKC Waalwijk. De Limburgers wonnen op eigen veld met 2-0. De eerstedivisieclub moet twee keer winnen (in maximaal drie duels) om promotie af te dwingen.

Eredivisionist RKC kreeg voor rust een strafschop tegen, die Dirk Jan Derksen benutte. Vlak voor tijd kwam VVV op 2-0 door Rik Platvoet.