GRONINGEN - FC Groningen heeft zich zondagmiddag ten koste van FC Utrecht geplaatst voor de UEFA-Cup. Nadat de Groningers de heenwedstrijd al hadden gewonnen met 2-0, werd het ook in de Euroborg een overwinning voor het elftal van Ron Jans: 2-1.

Bekijk video

FC Utrecht straalde geen moment uit dat het nog geloof had in een wonderbaarlijke ontsnapping en Luis Suarez zorgde al na vier minuten voor Groningse vreugdetaferelen. De Uruguyaan, die ook al beide treffers in het eerste duel voor zijn rekening had genomen, kreeg alle ruimte om door te lopen richting het vijandelijke doel en haalde van twintig meter doeltreffend uit.

Drie keer

Die 1-0 betekende dat FC Utrecht minimaal drie keer zou moeten scoren om alsnog te winnen. Maar FC Groningen bleef de betere partij, met Suarez als uitblinker. Elke actie van de kleine spits bezorgde het verdedigingsduo Alje Schut/Francis Dickoh handenvol werk.

Het was ook Suarez die er voor zorgde dat Evgeni Levtsjenko binnen het kwartier vanaf de penaltystip mocht aanleggen voor de 2-0. Storend werk van Bruno Silva bracht zijn landgenoot binnen het strafschopgebied in balbezit, waarna Dickoh Suarez tegen het gras werkte.

Levtsjenko had in de competitie oog in oog met doelman Michel Vorm nog gemist vanaf elf meter, maar hij faalde nu niet.

FC Groningen gaat door de dubbele zege voor het tweede opeenvolgende jaar Europa in. FC Utrecht moet zich nu via Vitesse proberen te plaatsen voor de Intertoto Cup.