LE MANS - Wegracer Chris Vermeulen heeft zijn eerste zege in de MotoGP veroverd. In de regen was de Australische Suzuki-coureur zondag oppermachtig op het circuit van Le Mans.

In de Grote Prijs van Frankrijk hield Vermeulen de Italiaan Marco Melandri (Honda) en Casey Stoner (Ducati) achter zich. Stoner vergrootte zijn voorsprong op de Italiaan Valentino Rossi tot 21 punten. Rossi eindigde als zesde.

Regen

De regen bepaalde het verloop van de race in de MotoGP. Rossi, voor het eerst dit seizoen op de eerste startrij, nam direct na de start de leiding. De zevenvoudig wereldkampioen moest die positie al snel weer afgeven. De lokale favoriet Randy de Puniet nam na vijf ronden de koppositie over, terwijl Rossi enkele plaatsen terugviel. De Italiaanse grootheid kampte het hele weekeinde al met allerlei mechanische problemen.

Toen het druilerige weer voor echte regenval plaatsmaakte, werd het vooraan een slagveld. Sylvain Guintoli, De Puniet en Toni Elias schoven onderuit. De Amerikaan John Hopkins nam de leiding over, maar moest in de tiende ronde met Rossi, Stoner en Daniel Pedrosa de pits in om de banden te verwisselen. Melandri wachtte af en zag Vermeulen voorbij komen.

Tweede

De Australiër won tot zondag nog nooit een MotoGP-race voor het WK. Zijn beste resultaat was de tweede plaats vorig jaar in de Grote Prijs van Australië en die race werd ook in de regen verreden. Toen finishte hij na Melandri. Zondag waren de rollen omgekeerd.

In de 250cc-klasse was de Spanjaard Jorge Lorenzo voor de vierde keer in vijf WK-races de sterkste. De Aprilia-coureur nam met zes ronden te gaan de leiding en bleef zijn grootste concurrent Andrea Dovizioso net voor. De Italiaan is de enige die dit seizoen Lorenzo een nederlaag toebracht. Dat gebeurde in Turkije. De achterstand van Dovizioso is na vijf WK-races 32 punten.

Gadea

In de 125cc-klasse won de Spanjaard Sergio Gadea voor het eerst in zijn leven een race voor het wereldkampioenschap. Hij kwam in de slotfase aan de leiding, toen de Italiaan Pasini uitviel. Pasini was voor de vierde keer dit seizoen van pole vertrokken, maar kreeg motorpech.

De 22-jarige Gadea bleef zondag op zin Aprilia Lukas Pesek, de Tsjechische leider in het WK-klassement, voor. De 16-jarige Brit Bradley Smith stuurde zijn Honda naar de derde plaats. Het was zijn eerste podiumplaats.

De Nederlanders Hugo van den Berg en Joey Litjens hielden elkaar in het achterveld bezig. Van den Berg deed het één plaats beter: 24e.