NIJMEGEN - Vitesse heeft zich net als vorig seizoen geplaatst voor de derde en laatste ronde van de play-offs voor deelname aan de Intertoto. De Arnhemmers versloegen in Nijmegen rivaal NEC met 2-0. Het eerste duel had Vitesse donderdag ook al met 1-0 gewonnen.

In de 'finale' moet het elftal van trainer Aad de Mos zien af te rekenen met FC Utrecht, dat zondag verloor van FC Groningen in de strijd om rechtstreekse toelating tot de UEFA-beker. Vitesse speelt donderdag eerst thuis, zondag is de return in stadion Nieuw Galgenwaard.

Mis

De Arnhemse voetbalclub liep deelname aan de Intertoto vorig seizoen maar net mis. FC Twente was in de beslissende ronde over twee duels te sterk: 1-1 en 2-0. De Tukkers bereikten uiteindelijk het hoofdtoernooi om de UEFA Cup niet. Levadia Tallinn uit Estland schakelde het elftal van trainer Fred Rutten in de tweede voorronde uit.

Winst van de play-offs voor deelname aan de Intertoto is dan ook geen garantie voor een lang Europees seizoen. De Mos hecht toch waarde aan kwalificatie. De coach wil met de 'miniprijs' een vrij teleurstellend seizoen met een positief gevoel afsluiten.

Subtop

Met De Mos hoopte Vitesse de aansluiting met de subtop in Nederland te hervinden, maar dat lukte niet. De Mos haalde minder punten dan zijn voorganger Edward Sturing. Wel bracht de ervaren trainer de rust binnen de club terug.

Ook vorig seizoen trof Vitesse streekgenoot NEC in de tweede ronde van de play-offs. Beide clubs waren niet blij met een nieuwe dubbele ontmoeting. Als Vitesse op bezoek komt in Nijmegen, heeft dat de nodige voorbereidingen en kosten tot gevolg.

Hekken

Ook zondag was een groot gedeelte om het stadion afgesloten met hekken. Zaterdag besloot de plaatsvervangende burgemeester van Oosterbeek zelfs een bekerduel tussen de amateurs van ESA (Arnhem) en SCE (Nijmegen) af te gelasten uit angst voor rellen.

Het duel tussen NEC en Vitesse was zondag vrij snel van de spanning ontdaan. De thuisclub bleek met de afwezigheid van de geblesseerde spelers Romano Denneboom en Brett Holman in aanvallend opzicht onmachtig. Vitesse was bij de eerste kans na een klein half uur direct trefzeker. Anduele Prijor scoorde.

Ook in de tweede helft had NEC een licht overwicht, maar strandden de aanvalspogingen voortijdig. Invaller Danko Lazovic, die wegens een lichte blessure op de reservebank begon, besliste het duel twaalf minuten voor tijd: 0-2.