ALKMAAR - Ajax verspeelde zondagmiddag in de slotfase van het uitduel met AZ een uitstekende uitgangspositie op een plaats in de voorronde van de Champions League. De bekerkampioen kon niet voorkomen dat Shota Arveladze in de laatste minuut het winnende doelpunt maakte (2-1).


Foto:Karel Del Voye | Arveladze en De Zeeuw vieren 2-1

Ajax verloor in blessuretijd ook nog een Wesley Sneijder. De beste speler van de bekerwinnaar kreeg zijn tweede gele kaart van de play-offs en kijkt komende zondag in de ArenA geschorst toe.

Laatste wedstrijddd

De kans is levengroot dat Sneijder zijn laatste wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. Valencia bereidt een derde bod van 15 miljoen euro voor. "De kans dat hij vertrekt is groot", besefte trainer Henk ten Cate. "Wesley is van internationale klasse."

De oefenmeester van Ajax kan tijdens het beslissende duel in de play-offs met AZ wel weer over Gabri en Edgar Davids beschikken. Beide middenvelders keren terug van een schorsing.

Met een beetje geluk is ook Jaap Stam weer van de partij. "Ik heb vertrouwen op een goede afloop van de play-offs", stelde Ten Cate. "Een nederlaag van 2-1 is geen slechte uitgangspositie."

Lef

Arveladze beloonde AZ met zijn winnende doelpunt voor de lef die de ploeg na rust toonde. Waar Ajax tevreden was met een gelijkspel, gokte de thuisclub op de aanval. De club kan daardoor zondag misschien voorkomen dat het na de verloren titelrace en bekerfinale voor de derde keer dit seizoen op het nippertje naast een prijs grijpt.

"We waren beter dan Ajax", vond trainer Louis van Gaal die komende zondag niet over de geschorste Cziommer kan beschikken. "Al hebben we wel lang met dat tweede doelpunt gewacht. Het was bijna weer net niet."

Profiteren

Het had er tot de slotminuut veel van weg dat AZ niet van de afwezigheid van Stam, Gabri en Davids zou profiteren. De uitgedunde selectie uit Alkmaar kon niet camoufleren dat de voetbalkalender van het afgelopen jaar veel speeldagen telde. De geblesseerde Moussa Dembélé, David Mendes da Silva, Stijn Schaars, en Joey Didulica volgden de vierde ontmoeting met Ajax van dit seizoen net als de geschorste Rogier Molhoek vanaf de tribune.

Topschutter Danny Koevermans nam ondanks een lichte liesblessure op de bank plaats. Hij viel twintig minuten voor tijd bij een gelijke stand (1-1) in.

Cziommer

AZ kwam snel op voorsprong door Simon Cziommer. De middenvelder slalomde in de tweede minuut door de defensie van Ajax en stifte de bal handig over de kansloze doelman Maarten Stekelenburg: 1-0. Wesley Sneijder onderstreepte in de twaalfde minuut weer eens dat hij toe is aan meer competitie. De door Valencia begeerde middenvelder degradeerde Grétar Steinsson tot een figurant en zorgde vervolgens met een geplaatst schot voor de gelijkmaker.

Ook de vierde ontmoeting tussen AZ en Ajax was een aantrekkelijk schouwspel. Bij de thuisploeg zorgden vooral Cziommer, Demy de Zeeuw en Maarten Martens voor veel gevaar. Verdediger Steinsson van AZ beleefde veel moeite met Ryan Babel.

Babel

De aanvaller van Ajax soleerde vier keer tot dichtbij doelman Boy Waterman maar kwam niet tot een doeltreffend schot. "Ryan was fantastisch maar weigerde zichzelf met een doelpunt te belonen", verklaarde Ten Cate. "Babel is een topspeler", zei Van Gaal.

Een groot verschil met de drie voorgaande duels tussen AZ en Ajax was de arbitrale leiding. Roelof Luinge leidde de beladen ontmoeting tussen de nummer twee en drie van de reguliere competitie in tegenstelling tot zijn collega's Braamhaar, Wegereef en Van Egmond wel tot een goede einde.

Gelijkspel

Trainer Ten Cate van Ajax vertrouwde in de slotfase op een gelijkspel. Hij wisselde topschutter Huntelaar voor verdediger Lindenbergh en constateerde tevreden dat zijn ploeg tot de laatste minuut eenvoudig overeind bleef. Een laat doelpunt van Arveladze en een gele kaart van Sneijder zorgden alsnog voor lachende gezichten bij AZ.

"Ten Cate is logischerwijs optimistisch over een goede afloop voor Ajax", besloot Van Gaal. "Maar AZ presteert in uitwedstrijden ook beter dan voor eigen publiek. Het wordt nog spannend."