AMSTERDAM - Floyd Landis blijft erbij dat hij geen doping heeft gebruikt in de zeventiende etappe van de Tour de France van vorig jaar. Dat heeft Landis zaterdag onder ede verklaard. De Amerikaan, die de Tour zou winnen, testte positief. Hij zou te veel testosteron hebben aangemaakt.

In een 75 minuten durende toespraak benadrukte Landis tijdens een hoorzitting dat hij geen verboden middelen had gebruikt. "Het gaat om wie ik ben. Het gebruik van doping zou geen enkel doel dienen, omdat ik er niet trots op zou zijn."

Volgens de Amerikaan heeft hij alleen één keer een injectie met cortisonen gekregen toen hij geblesseerd was. Dat gebeurde met toestemming.

Principes

Op de vraag waarom de rechters hem zouden moeten geloven stelde Landis dat ze ervan moeten uitgaan dat mensen zijn wie ze zijn door de principes die ze erop nahouden. "Voor mij was wielrennen het enige wat telde. Ik was er trots op dat ik zoveel werk stopte in de sport. Dat alleen al gaf mij voldoende genoegdoening."

Of de 31-jarige renner nu schuldig is of niet, zijn Tourzege is hij volgens Tourdirecteur Christian Prudhomme al kwijt. Die stelde anderhalve week geleden dat Landis uit de uitslag zou worden geschrapt.

Sioo

"Voor ons is Landis niet de winnaar van de Tour de France 2006." Deze beslissing zou inhouden dat de zege op naam komt te staan van de Spanjaard Oscar Pereiro Sio.

Landis is de eerste Tourwinnaar in de 104-jarige geschiedenis van de wielerronde die zijn eindzege mogelijk kwijtraakt door het gebruik van doping.