BLOEMENDAAL - De mannenploeg van hockeyclub Bloemendaal heeft aan de verwachtingen voldaan. De 'sterrenploeg' van coach Michel van den Heuvel begon negen maanden geleden als torenhoge favoriet aan het nieuwe seizoen. Zaterdag loste de titelverdediger voor eigen publiek op 't Kopje de grote belofte in.

Bloemendaal versloeg HGC ook in de tweede wedstrijd van de finale om het Nederlands kampioenschap: 2-1, na 3-2 vorige week in Wassenaar. Daarmee was de elfde landstitel voor de 'Mussen' een feit. Het seizoen is echter nog niet voorbij. Komend Pinksterweekeinde strijdt Bloemendaal voor eigen publiek ook nog eens om de Europa Cup voor landskampioenen.

Hoofdprijs

Voor HGC was het bereiken van de finale al een hoofdprijs. Daarmee verzekerde de Haagse ploeg zich van deelname aan de eerste editie van de Euro Hockey League, komend najaar. Vorig seizoen streed HGC in de play-offs nog tegen degradatie uit de hoofdklasse. Coach Paul van Ass moest dit seizoen zijn doelstelling diverse keren naar boven toe bijstellen.

Bloemendaal, dat in de reguliere competitie slechts één keer verloor (tegen Den Bosch), stelde zondag in de eerste wedstrijd in Wassenaar nog enigszins teleur. Zaterdag maakte de titelhouder voor een publiek (4500 man) een betere indruk.

Brouwer

In een hoog tempo en met fraaie combinaties zocht de kwaliteitsrijke thuisploeg voortdurend de aanval. Een achterstand voor HGC kon niet uitblijven. Het was international Ronald Brouwer, die tegen zijn oude club de score opende met een backhandschot waarop doelman Guus Vogels zich verkeek, 1-0.

De beste keeper van Nederland maakte daarna zijn misser goed met enkele fraaie reddingen in het aanhoudende offensief van Bloemendaal. De gelijkmaker van Connor Grimes, die dankzij keeper Jaap Stockmann kon toeslaan, viel in de 24e minuut geheel onverwacht. Het was de eerste keer dat HGC in de cirkel van Bloemendaal verscheen en meteen was het raak, 1-1.

De bezoekers speelden op dat moment al enige tijd zonder routinier Bram Lomans, die in de beginfase met een handblessure moest afhaken. Dat maakte het karwei voor HGC nog wat zwaarder, omdat de oud-international als strafcornerspecialist nog steeds van grote waarde is.

Toch haalde HGC verder ongeschonden de rust. Lomans keerde echter niet meer terug, omdat hij met een gebroken vinger zijn stick niet goed meer kon hanteren. "Het kwam door een beetje lompe actie van Ronald Brouwer", mokte Lomans.

Na de pauze was het een kwestie van wachten op doelpunten van het dominerende Bloemendaal. Het Duitse kanon Chris Zeller, in de competitie goed voor liefst 47 treffers, en artiest Teun de Nooijer namen echter de tijd. Negen minuten voor tijd knalde de scheidende Zeller de bal dan toch eindelijk vanuit de vijfde strafcorner achter Vogels, 2-1.

Compliment

"Een dik verdiende titel", sprak De Nooijer voldaan. "Iedereen bij de club verdient een compliment voor dit uitstekende seizoen. Ook in deze tweede wedstrijd hebben we goed gespeeld. Vogels stond als een beer te keepen, maar toen die corner erin vloog, wist ik dat het niet meer fout kon gaan."