SPOLETO - De Colombiaan Luis Felipe Laverde heeft vrijdag de zesde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De renner van Panaria mocht van zijn vluchtgezel Marco Pinotti winnen in Spoleto.

De Italiaanse nummer twee van de etappe nam genoegen met de leiderstrui die hij overnam van Danilo di Luca. Het peloton kwam op zo'n zeven minuten binnen.

Voor Laverde was het zijn tweede etappezege in de Giro. Ook vorig jaar won de Colombiaan een rit, toen de etappe naar Domodossola. De Fransman Christophe Kern eindigde vrijdag op zo'n anderhalve minuut als derde, met de Zwitser Hubert Schwab aan zijn wiel.

Tweede

Schwab bezet inmiddels de tweede plaats in het algemeen klassement op 3 minuten en 30 seconden. De onttroonde leider Di Luca zakte naar de derde plaats in de algemene rangschikking, op iets meer dan 4 minuten.

Laverde en Pinotti (T-Mobile) maakten vrijdag deel uit van een ontsnapping van vijf renners, die na 60 kilometer gestalte kreeg. Op de top van de eerste berg, de Monte Terminillo, bedroeg de voorsprong van het vijftal op het peloton ruim zes minuten.

Bergtrui

Laverde kwam als eerste boven en deed dat ook op de Forca Capistrello, hetgeen hem aan het einde van rit ook de bergtrui opleverde.

Toen de vijf aan de beklimming van de lastige Forca di Cerro begonnen, was het verschil met het eerste peloton opgelopen tot zo'n zeven minuten.

Met nog 40 kilometer voor de boeg was duidelijk dat de dagwinnaar uit de groep van vijf zou komen.

Aanval

Op een van de moeilijke stukken van de berg ging Laverde in de aanval. Hij kreeg Pinotti, de best geklasseerde van de vijf, mee. In de afdaling naar Spoleto konden de drie achtervolgers niet meer terugkomen.

Sprint

Tot een sprint om de dagzege kwam het niet. Pinotti moest Laverde, vorig jaar vijftiende in het eindklassement van de Giro, wel enkele keren duidelijk maken dat hij de dagwinst mocht opstrijken. De Italiaan vond de leiderstrui voldoende.

Speciaal

,Het is mijn eerste leiderstrui in een race uit de ProTour. Dit is dus een speciaal moment voor me", zei de 31-jarige Pinotti na zijn slag.

De Italiaan, prof sinds 1999, rijdt dit seizoen voor het eerst voor T-Mobile. In 2005 veroverde hij de Italiaanse titel bij het tijdrijden.

Klusje

De nieuwe klassementsleider heeft er tijdens de Giro nog een klusje bij. Pinotti schrijft dagelijks voor de krant L'Echo in Bergamo.

"Ik wil de leiderstrui in elk geval nog een tijd houden. Het zou helemaal mooi zijn als ik op 26 mei in Bergamo in het roze arriveer."