ALKMAAR - AZ kent de nodige personele problemen voor het eerste duel met Ajax in de play-offs voor deelname aan de voorronde van de Champions League.

Aanvaller Danny Koevermans kan door een liesblessure naar eigen zeggen niet meedoen zondag. Ook de inzetbaarheid van Moussa Dembélé is hoogst onzeker. De Belgische spits heeft last van zijn hamstring.

Waterman

Doelman Boy Waterman en verdediger Ryan Donk hebben last van lichte blessures. Zij zijn vermoedelijk wel bijtijds fit.

Trainer Louis van Gaal mist nog altijd de al langer uitgeschakelde spelers Joey Didulica, David Mendes da Silva en Stijn Schaars. Rogier Molhoek is geschorst.

Glans

Voor AZ is het duel met Ajax de enige mogelijkheid om nog enigzins glans te geven aan een cijfermatig fantastisch seizoen. Bovendien zou de ploeg van coach Louis van Gaal revanche kunnen nemen op de Amsterdammers, die onlangs in de finale van de nationale beker de strafschoppen beter namen.

Die nederlaag was voor AZ de tweede domper in korte tijd. Eerder verspeelde de Alkmaarders al het landskampioenschap op de laatste dag van de competitie.

Ervaring

Trainer Henk ten Cate van Ajax mist zondag zijn drie meest ervaren spelers. Jaap Stam ontbreekt wegens een hamstringblessure. Gabri en Edgar Davids zijn geschorst.

De laatste twee spelers zijn wel weer beschikbaar voor de return van de finale in de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Stam mist mogelijk ook dat duel. "We bekijken de blessure van Jaap met de dag", lichtte trainer Henk ten Cate toe.

De oefenmeester wilde nog niet zeggen wie zijn drie spelers gaan vervangen. Hij moet achterin kiezen voor Gregory van der Wiel of John Heitinga. Middenvelder Hedwiges Maduro is ook weer fit. Zdenek Grygera en Leonardo komen dit seizoen niet meer in actie.

UEFA

FC Groningen en FC Utrecht voetballen zondag om het laatst overgebleven ticket in de UEFA-beker. Groningen heeft goede kans om dat plaatsbewijs in eigen stadion veilig te stellen. De ploeg van Ron Jans won de wedstrijd in Utrecht met 2-0. Vitesse en NEC hebben nog kans op een plek in de Intertoto-competitie. Vitesse won het eerste duel met 1-0.

De play-offs om promotie en degradatie naderen ook hun ontknoping. Nog vier ploegen hebben kans op twee plaatsen in de eredivisie. De ene finale gaat tussen RKC waalwijk en VVV-Venlo.

In de andere eindstrijd spelen RBC Roosendaal en Excelsior tegen elkaar. De winnaars van die wedstrijden - opnieuw een best-of-three - spelen volgend jaar op het hoogste niveau. Zondag staat het eerste duel geprogammeerd.