MALIBU - Drievoudig Tourkampioen Greg LeMond heeft donderdag voor ophef gezorgd tijdens de behandeling van de dopingzaak rond de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis. LeMond verklaarde in Malibu dat hij deze week is bedreigd door Will Geoghegan, de manager en vriend van Landis. Landis besloot Geoghegan direct te ontslaan.

LeMond vertelde in de hoorzitting dat hij woensdagavond werd gebeld door een man die zei dat hij LeMonds oom was. Hij waarschuwde LeMond geen belastende verklaring af te leggen.

"Ik zal er donderdag zijn en dan kunnen we praten over hoe we vroeger je plasser verstopten", zei de man. LeMond: "Ik wist meteen dat dit een dreigement was." Eerder vertelde de ex-coureur aan de commissie dat hij vorig jaar in een privégesprek aan Landis had onthuld dat hij als kind is misbruikt.

Kapot

De Amerikaanse oud-wielrenner deelde dit met Landis, omdat hijzelf er "bijna aan kapot ging" om dat geheim te houden. "Ik vertelde hem dit, om Landis duidelijk te maken wat 't zou betekenen om iets jarenlang geheim te houden", aldus LeMond.

"Ik zei tegen Landis: Ik weet niet of je dope hebt gebruikt. Maar als je dat gedaan hebt, hoop ik dat je schoon schip maakt." Volgens LeMond antwoordde Landis daarop met: "Wat schieten we daarmee op?"

Bedreiger

LeMond zei dat hij het telefoonnummer van de 'bedreiger' heeft achterhaald en dat dit leidde naar Will Geoghegan, de manager en vriend van Landis. Geoghegan zat op dat moment in de zaal.

Later maakte Landis via zijn advocaat bekend Geoghegan per direct te hebben ontslagen.

Excuses

De ontslagen manager heeft inmiddels via zijn advocaat zijn excuses aan Lemond gemaakt. "Ik had nooit mogen bellen. Dat is heel dom geweest. Ik was echter zo boos over het onrecht dat Landis wordt aangedaan.

Dat had ik nooit zo mogen laten blijken. Daar heb ik heel veel spijt van." Naast LeMond werd ook Eddy Merckx opgeroepen als getuige. De Belgische wielerlegende voelde daar echter niets voor.

"Wat kan ik daar gaan doen in Amerika? Ik heb geen weet van de hele zaak. Ik vond het al raar dat men mij uitnodigde als getuige. Ik heb met deze hele affaire compleet niets te maken, dus laat alles dan ook aan mij voorbijgaan."

Fouten

Landis kreeg eerder op de dag ook ander nieuws te horen. Twee laboranten die de urinemonsters van de Tourwinnaar hebben onderzocht, gaven toe dat in de procedure fouten zijn gemaakt.

De analyses toonden een verhoogde testosteronwaarde aan, waardoor de Amerikaanse wielrenner zijn Tourzege dreigt kwijt te raken.

Testen

De onderzoeken vonden plaats in het dopinglab nabij Parijs. Cynthia Mongongu (dinsdag en woensdag) en Claire Frelat (donderdag) werden verhoord over de wijze van testen.

Op geen enkel moment werd duidelijk of de 'technische' fouten in de testmethode gevolgen gehad kunnen hebben voor de uitslag van de analyse. De advocaten van Landis beweren van wel.

Etappe

De bewuste tests werden vorig jaar uitgevoerd na afloop van de zeventiende etappe, de bergrit die Landis op indrukwekkende wijze op zijn naam schreef.

Frelat, die de B-staal onderzocht, beschreef donderdag voor een panel van het Amerikaanse antidopingbureau gedetailleerd hoe enkele procedurele verplichtingen werden 'vergeten'.

Schorsing

Landis hangt een tweejarige schorsing boven het hoofd, alsmede het verlies van zijn eindzege in de Tour. Mocht hij schuldig worden verklaard, dan zal hij in beroep gaan bij het sporttribunaal in Lausanne.

Bij een vrijspraak zullen de betrokken instanties (WADA, het Amerikaans antidopingbureau en waarschijnlijk de internationale wielerunie UCI) hetzelfde doen.