EINDHOVEN - Na een klein jaar van inactiviteit op sportief gebied staat Anky van Grunsven na de eerste dag van de nationale titelstrijd dressuur in Eindhoven gewoon weer als eerste geklasseerd.

Met Keltec Salinero scoorde ze 78,375 en daar kwam niemand bij in de buurt. "Dit had ik ook niet echt verwacht", zei ze, nu met nog twee onderdelen te gaan haar zoveelste titel binnen handbereik is.

Dochter

Vorig jaar augustus werd Van Grunsven in Aken wereldkampioene. Daarna kwam ze nauwelijks nog in actie. Begin maart beviel ze van haar dochter, Ava Eden. Kort later pakte ze de sport weer op. "Eigenlijk zijn er maar vijf weken geweest dat ik niet op het paard heb gezeten. Het viel allemaal nog wel mee."

Of ze de wedstrijdsport al die maanden had gemist? "Nee", zegt Van Grunsven resoluut. "Eigenlijk helemaal niet. Het rijden, ja, daar kan ik niet zonder. De wedstrijden wel. Ik heb nu twee kinderen. Dan gaan er andere dingen spelen. Er is meer. In een onbewaakt ogenblik heb ik er wel aan gedacht er mee op te houden. Maar zo ver is het nog niet."

Spelen

De Olympische Spelen van Peking volgend jaar zouden een mooi eindpunt zijn. Ze kan daar haar derde opeenvolgende Olympische titel binnenhalen. "Ik heb daar aan gedacht", zegt Van Grunsven. "Maar dan zegt Sjef (man en trainer): Ga toch door tot de WK van 2010. Ja, mannen. Die hebben kennelijk niet zo veel schuldgevoel als ze de kinderen thuis moeten laten."

Van Grunsven weet het daarom nog niet. Twee toppaarden heeft ze momenteel, Salinero en, (nog) op een iets lager niveau, Painted Black. "Zo lang die dieren het goed doen ga ik waarschijnlijk wel door. Salinero is 13, Painted 10. Het kan daarom nog even. Daarna nog nieuwe paarden voor het hoogste niveau opleiden zie ik niet meer zitten. Dan stop ik. Want met minder dan het hoogste niveau neem ik ook geen genoegen."

De tweevoudige wereld- en Olympisch kampioene uit Erp zei voor haar rentree zowaar enigszins zenuwachtig te zijn geweest. "Echt waar. Waarom doe ik dit überhaupt nog, flitste even door mijn hoofd. Maar de paarden die ik nu heb kan ik ook niet thuislaten. Ze horen in de top. Toch heeft het me verrast dat het meteen zo goed ging. Sjef is de paarden de winter blijven doortrainen. We missen hooguit wat ritme. Verder is de basis gewoon hetzelfde."