UTRECHT - FC Groningen heeft donderdag een zware optie genomen op het vierde en laatste UEFA-bekerticket. De ploeg van trainer Ron Jans versloeg FC Utrecht op eigen veld met 0-2.

Video

Spits Luis Suarez blonk uit met twee doelpunten. Zondag moeten de noorderlingen in de eigen Euroborg het karwei in de play-offs kunnen afmaken.

FC Groningen begon behoedzaam in de zonnige Galgenwaard, die allerminst helemaal vol zat. De ploeg van Jans was gewaarschuwd voor de Utrechtse tegenstander.

De noorderlingen verloren in de competitie twee keer van de domstedelingen en kwamen in deze onderlinge duels ook al niet tot scoren (0-3 en 0-2).

Balbezit

Het zwakke FC Utrecht wist zich geen raad met het vele balbezit en het optische veldoverwicht. De aanvallende onmacht kwam opnieuw schrijnend aan het licht.

Sinds het tussentijdse vertrek van smaakmaker Marc-Antoine Fortuné in januari naar AS Nancy mist de ploeg van trainer Foeke Booy stootkracht en scorend vermogen. Diens vervanger Ali Boussaboun, gehuurd van Feyenoord, bleef in de competitie hulpeloos droog staan.

De geblokte spits mocht het donderdag tegen FC Groningen opnieuw proberen, maar wederom ging er veel fout bij hem. Zijn makker Loïc Loval was evenmin op dreef.

Een andere aanvaller, Robin Nelisse, zat niet eens op de bank. De oud-Feyenoorder scoorde in de afgelopen competitie slechts twee keer en is hopeloos uit vorm.

Door de aanhoudende problemen in de voorhoede moesten de aanvallende impulsen vooral vanuit het middenveld en de achterhoede komen.

Dickoh

Meer dan enkele aardige acties van linksback Erik Pieters en rechtshalf Tim Cornelisse zaten er voor rust echter niet in bij FC Utrecht. Met een fortuinlijke kopbal leek verdediger Francis Dickoh nog wel de score te openen in de 42e minuut, maar doelman Brian van Loo liet de bal nog net niet helemaal over de doellijn rollen.

Aangezien FC Groningen offensief ook niet veel afdwong, leverde de eerste helft verder nauwelijks enig amusement op.

Dankzij Luis Suarez kwam er na de rust leven in de wedstrijd. De talentvolle Uruguayaan had een prachtige versnelling in huis waarna hij verwoestend uithaalde, 0-1.

FC Groningen verzuimde nadien het aangeslagen FC Utrecht op grotere achterstand te zetten. Met name Suarez en Meerdink lieten grote kansen liggen.

Het geploeter van FC Utrecht, stevig uitgefloten door de eigen aanhang, werkte in het laatste halfuur voornamelijk op de lachspieren. Door een fout van Dickoh maakte Suarez, op aangeven van Erik Nevland, de Groningse uitgangspositie nog beter: 0-2.

Suarez

Trainer Ron Jans prees zich donderdag in Utrecht gelukkig met zijn aanvaller Luis Suarez. Enige minpunt: hij had er nog wel twee kunnen maken.

"Daar gaan we nu niet moeilijk over doen", genoot coach Jans na van het flitsende optreden van de talentvolle Uruguayaan. "Waar zijn top ligt? Dat weet ik niet.

Ik hoop in elk geval dat hij minimaal nog een jaar bij ons blijft. Dat zou goed voor zijn ontwikkeling zijn en ook goed voor FC Groningen. Zelf heeft hij ook al aangegeven dat hij graag wil blijven, maar in de voetballerij weet je het nooit."

Volgens Jans ontwikkelt Suarez zich steeds meer als een teamspeler bij FC Groningen. "Hij is ook steeds beter te coachen. Luis is een gevoelsspeler. Hij heeft in mijn andere spits Erik Nevland een geweldige mentor gevonden. Hij doet op de achtergrond onzichtbaar goed werk met Suarez."

Jans: "Vooraf was ik met 0-2 hartstikke tevreden geweest. Dat ben ik nu achteraf ook, al hadden we misschien wel 3-0 en 4-0 kunnen maken. Het enige waarvoor we nu nog moeten waken is onderschatting.

Ik wil voor zondag het feest nog niet plannen. Ik ken voorbeelden genoeg dat de bekende huid van de al even bekende beer reeds was verkocht. Dat wens ik zondag in Groningen absoluut niet mee te maken."