Espanyol verloor woensdagavond voor de tweede keer in de clubhistorie een Europese finale na strafschoppen. De club uit Barcelona kon niet voorkomen dat Sevilla bij een gelijke stand van (2-2) de eindstrijd van de UEFA-beker vanaf de strafschopstip besliste.

Bekijk video

Sevilla volgde het voorbeeld van Bayer Leverkusen. De Duitsers versloegen Espanyol negentien jaar geleden in de finale van de UEFA-beker. Ze waren vanaf elf meter koelbloediger dan de Spanjaarden.

Sevilla trad in het uitverkochte Hampdenstadion van Glasgow in de voetsporen van Real Madrid, dat tot woensdag de enige club was die de UEFA-beker twee keer op rij won.

De Madrilenen schreven het Europese toernooi in 1985 en 1986 op hun naam. Sevilla versloeg vorig seizoen Middlesbrough in de eindstrijd (4-0).

Tegenstand

Espanyol bood beduidend meer tegenstand dan de Engelsen vorig jaar. In tegenstelling tot Middlesbrough afgelopen seizoen was Espanyol tot de 68e minuut minimaal gelijkwaardig aan Sevilla.

De krachtverhoudingen op het veld veranderden pas toen middenvelder Moises Hurtado van Espanyol zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. De club uit Barcelona beperkte zich vervolgens tot verdedigen.

Espanyol bleef tot en met het einde van de reguliere competitie nog op gelijke hoogte met Sevilla (1-1). De ploeg kon echter niet voorkomen dat Sevilla in de verlenging een voorschot nam op de tweede UEFA-beker op rij.

Kanoute

Kanoute bracht Sevilla in de extra tijd op 2-1. Espanyol leek geslagen maar kwam vijf minuten voor het einde van de tweede helft van de verlenging alsnog op gelijke hoogte. Invaller Jonatas bezorgde zijn ploeg alsnog uitzicht op de eerste Europese prijs in de clubhistorie.

Niet Jonatas maar doelman Andres Palop werd uiteindelijk de grote held van de finale. Hij stopte drie strafschoppen en bezorgde Sevilla de tweede UEFA-beker binnen een jaar.

"Ik deed gewoon wat ik moest doen", verklaarde de doelman na afloop. "Een doelman moet af en toe een strafschop stoppen. Vanavond lukte dat drie keer. Deze zege is echter een prestatie van het hele team. Het gaat niet om mij."

Strafschoppen

De verliezende trainer Ernest Valverde van Espanyol treurde om de gemiste kans. "We hebben de hele week op het nemen van strafschoppen geoefend". lichtte hij toe. "Op de training belandden bijna alle ballen tegen het net. Nu lukte dat niet. We hebben gevochten maar verloren. Het is niet anders."

Trainer Valverde van Espayol begon zonder Walter Pandiani aan de finale. De oefenmeester gaf de voorkeur aan de aanvallers Raul Tamudo en Luis Garcia. Deze keuze was opmerkelijk omdat Pandiani een grote rol in de aanloop naar de finale speelde.

Geen voetballer maakte het afgelopen seizoen zoveel doelpunten in de UEFA-beker als de spits uit Uruguay. Pandiani was tijdens de Europese campagne van Espanyol goed voor elf treffers. Klaas-Jan Huntelaar en Shota Arveladze eindigden ook hoog op de topschutterlijst van de UEFA-beker.

De spitsen van Ajax en AZ, dat Sevilla dit seizoen nog in de groepsfase van de UEFA-beker versloeg, reikten tot zeven doelpunten.

Pandiani

Pandiani stelde zich afgelopen weekeinde nog overtuigend kandidaat voor een basisplaats in de finale. Hij maakte alle drie de doelpunten van Espanyol in de uiteindelijk verloren uitwedstrijd bij Real Madrid (4-3).

Pandiani moest echter toch vanaf de bak toekijken hoe zijn ploeg in de vijftiende minuut door een mooi doelpunt van Adriano op achterstand kwam.

Albert Riera bracht Espanyol in de 28e minuut op gelijke hoogte: 1-1. Espanyol domineerde wedstrijd nadat Pandiani na rust als derde aanvaller in de ploeg kwam. Sevilla wankelde maar had geluk dat middenvelder Moises Hurtado van Espanyol in de 68e minuut voor de tweede keer in de fout ging.

De Zwitserse arbiter Massimo Busacca trok terecht de rode kaart. Sevilla domineerde vervolgens de wedstrijd maar kon ook in de verlenging geen afstand nemen. De noodzakelijke geworden strafschoppenserie bracht echter alsnog redding.