HILVERSUM - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben woensdagavond in een vriendschappelijke wedstrijd met 2-1 verloren van Japan. Het enige doelpunt kwam op naam van Sophie Polkamp; ze scoorde op het veld van de Hilversumse Mixed Hockey Club uit een strafcornervariant.

Bondscoach Marc Lammers toonde zich na het duel teleurgesteld in een deel van zijn selectie en sluit niet uit dat de komende weken andere speelsters een kans gaan krijgen. "Een selectie is altijd open", aldus Lammers.

Volgens de coach staat een aantal van de hockeysters stil in hun ontwikkeling. "En stilstand is achteruitgang. Het gaat op het moment een stukje stroever dan normaal. Dat we nu niet kunnen beschikken over de speelsters van Den Bosch en Amsterdam is geen excuus. Ik ben geschrokken van het niveau dat we tegen Japan hebben gehaald en geschrokken van de progressie die sommige meisjes de afgelopen maanden hebben gemaakt."

Zorgen

Lammers baseert zijn mening niet alleen op het duel tegen Japan. Vorige week speelde Oranje ook al een keer met 1-1 gelijk tegen Italië. "Het is wel duidelijk dat we redelijk afhankelijk zijn van Minke Booy en Janneke Schopman. Misschien hebben sommige speelsters het na het WK wat rustiger aan gedaan en dat is iets dat me zorgen baart."

Lammers: "Ik ben wel blij dat het nu gebeurt. We hebben nog een lange weg te gaan naar het EK. De selectie krijgt nog genoeg kans om zich te bewijzen. Maar ik zie ook dat jonge hockeysters van Den Bosch en Amsterdam zich op dit moment wel ontwikkelen. Dat is belangrijk. Als sporter moet je je blijven ontwikkelen."